Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Magdalena Andersson (S): ”Måste ha varit en fruktansvärd upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

En gängkriminell man dog och en förbipasserande kvinna är allvarligt skadad efter fredagens skottlossning på Emporia i Malmö.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) uttalar sig nu om dådet.

– När samhället angrips ska samhället också försvara sig, säger Magdalena Andersson.

Statsministern beskriver skottlossningen som fruktansvärd.

– Skjutningarna och kriminaliteten hotar den trygghet och rörelsefrihet som alla laglydiga medborgare i vårt land har rätt till, säger hon.

Magdalena Andersson och Katrin Stjernfeldt Jammeh har under dagen träffat Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö. Detta för att få en lägesbild.

– Vi fortsätter att arbeta med tidiga åtgärder. Vårt fokus är att klippa av svansen med tidiga insatser, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Statsministern är egentligen i Malmö för att göra ett valutspel. Skjutningen har dock gjort att hennes presskonferens handlar om dödsskjutningen istället för krafttag mot arbetslivskriminalitet.

”Groteskt”

Moderatledaren Ulf Kristersson säger på en pressträff i Stockholm att hans tankar i första hand går till den allvarligt skadade kvinnan och hennes anhöriga och kallar själva dådet groteskt.

-De kriminella gängen skjuter nu mitt på dagen, mitt i köpcentrum, en helt vanlig fredag eftermiddag när människor gör sig redo för helgen.

Kristersson kallar gängkriminaliteten ”Socialdemokraternas största misslyckande” och säger att han helt vill lägga om kriminalpolitiken.

– Gängkriminella ska låsas in, dubbelt så länge. Då kan de inte rekrytera nya 15-åringar. Ta bort straffrabatterna. Utvisa utländska medborgare som ens befinner sig i närheten av kriminella gäng. Det krävs en totalt annan syn på detta, inte att vända på stenar och göra ytterligare småjusteringar.

”Våldsspiralen måste brytas”

Centerpartiets ledare Annie Lööf kommenterade fredagens dödsskjutning på Twitter: ”Det hänsynslösa skjutandet är förödande. Gräns efter gräns passeras, det är en total likgiltighet inför människoliv. Våldsspiralen måste brytas”, skriver hon.

Kristdemokraternas Ebba Busch skriver på samma plattform: ”Mina tankar är hos de drabbade. Ännu en skjutning. Ännu en gång har människor flytt för sina liv. Än en gång minderårig involverad. Polisen bedömer att det finns 1 200 minderåriga bland gängkriminella. Hundratalet under 15 år. Vi måste göra det som krävs”.

Statsminister Magdalena Andersson och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh uttalade sig under lördagen om fredagens dödsskjutning på köpcentret Emporia. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.