Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD:s partiledare Jimmie Åkesson sade på partiets landsdagar att vissa moskéer borde rivas. Enligt statsvetaren Anders Sannerstedt är utspelet väl genomtänkt. Foto: SVT

Statsvetaren om moskéutspelet: Starkt gehör inom partiet

Publicerad

Statsvetaren Anders Sannerstedt menar att Jimmie Åkesson:s (SD) utspel om att ska kunna rivas är väl genomtänkt. Han säger att åsikten i sig är välförankrat inom Sverigedemokraterna och av deras väljare

Partiledarens utspel har lett till många reaktioner, bland annat från statsdelen Rosengård i Malmö. Statsminister Ulf Kristersson (M) har kritiserat förslaget, och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill att SD-tjänstemän ska sparkas från regeringskansliet.

Enligt statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet, vill Jimmie Åkesson förmedla att det är Sverigedemokraterna som vill äga frågan.

– Dels är det avsett för det egna partiet och de egna anhängarna – de ska jubla lite. Dels är det avsett för att man ska prata om Sverigedemokraterna och vad Åkesson har sagt.

Se mer av vad statsvetaren tänker om SD:s utspel i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.