Stefan Löfven mötte vårdpersonal över nätet under tisdagen för att höra hur det är på golvet.

Skånsk vårdpersonal till statsministern: ”Är riktigt oroad”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven träffade på tisdagen vårdpersonal från bland annat Skåne för att höra om coronasituationen. På grund av smittan kunde han inte komma till något sjukhus, utan alla möts digitalt. Och han får höra om oro för trötthet och personalflykt

– Ingen blir ledig i jul, alla får jobba. Det är en tuff tid vi har framför oss, berättade Anneli Svensson, undersköterska i Lund.

Det är vårdanställda från Skåne, Blekinge och Västerbotten som är med och Stefan Löfven har tidigare träffat en del av dem.  Han öppnade  med att säga att det han fått höra förra gången gjorde ett djupt intryck på honom.

– De här berättelserna från golvet är otroligt viktiga, sa han.

Coronavirus i Skåne

– Det blir på riktigt. Jag är väldigt intresserad av att höra hur just ni och era kollegor upplever er situation.

Många har sagt upp sig

Med på mötet från Skåne är Anneli Svensson som är undersköterska i Lund och Martin Ahlström som är ivaläkare i Malmö. 

Läkaren Martin Ahlström

– Man förlitar sig mycket på att folk ställer upp och ett visst mått av tvångsförflyttning av personal från olika enheter, berättade Martin Ahlström.

– I våras fick folk jobba med samma arbetsuppgifter med olika anställningsavtal och ersättningar vilket upplevdes som orättvist.

Martin Ahlström berättade också att flera av dem som flyttades från operationsverksamhet till covidvården under våren har sagt upp sig. Han oroar sig för att fler kommer att följa efter.

– Jag är på riktigt oroad över hur personalförsörjningen kommer att se ut. Det kommer att pågå länge, det kommer att bli jobbigt.

”Bra arbetssätt”

Även Anneli Svensson oroar sig för personalsituationen.

– Vi i Lund har fått ett ganska skarpt läge direkt, berättade hon.

– Det vi tar med oss positivt från våren är att vi fått ett väldigt bra arbetssätt tillsammans. man jobbar med god känsla där inne och tack vare det klarar vi av mycket.

Dock oroar sig personal för den indragna julledigheten. Många är trötta.

– Denna julen har vi blivit av med vår semester. Ingen blir ledig, alla får jobba. Det är en tuff tid vi har framför oss.

Undersköterskan Anneli Svensson

”Måste göra ännu mer”

Stefan Löfven förstod oron.

– Man orkar inte hur mycket som helst, sa han och lade till att det vårdpersonalen gör är beundransvärt.

– Vi kommer att se till att det finns resurser så man kan anställa om det behövs. Era berättelser styrker bara det vi arbetar med och vi får bara se till att göra ännu mer för er som är ute i verkligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet