Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Professor Sten Levander riskerar att förlora sin läkarlegitimation. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sten Levander förlorar sin läkarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd gett sin dom: den kontroversielle rättspsykiatrikern Sten Levander blir av med sin läkarlegitimation.

Sten Levander är en av Sveriges mest kända rättspsykiatriker. Han har tidigare blivit anmäld av flera vårdgivare och apotek, och Inspektionen för vård och omsorg har bedömt att han missbrukat sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel.

Själv har han hävdat att den den svenska narkotikapolitiken hindrar att vissa patienter får behandling.

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att dra in Sten Levanders läkarlegitimation. De ser allvarligt på att han har tagit bort känslig information från journaler av rädsla att bli betraktad som ”golbög” av kriminella.

Ifrågasätter varför han granskats

Sten Levander framför själv att han alltid utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet:
”Frågan är emellertid om Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) känner till vad som anses vara vetenskap och beprövad erfarenhet vad gäller den svårbehandlade patientgruppen”, säger han i beslutet.

– Jag jämför mig med Sokrates, och det som hände med honom. Jag är inte en stor man, men inte heller en liten – nu har man gett sig på mig för att jag har haft konflikter med myndigheter i många år, säger Sten Levander.

Han har även förklarat att han tagit sig friheten att ifrågasätta varför han utsatts för granskning och att han har beaktat sin tystnadsplikt gentemot patienterna när han övervägde vilket material som skulle skickas till Ivo.

”Anmärkningsvärd brist”

Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd lägger ingen vikt vid Levanders förklaringar.

De påpekar att han genom att inte anteckna nödvändiga uppgifter och att inte signera sina journaler har visat ”en anmärkningsvärd brist på respekt för de rättsregler som gäller för legitimerade yrkesutövare”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer