Nio bussar i Malmö har de senaste två dagarna drabbats av stenkastning. Trafiken leds därför om på fem busslinjer. – Vi vet inte när trafiken går som vanligt ingen, säger Magnus Andersson, pressinformatör på Skånetrafiken. Foto: Bernard Mikulic

Busstrafiken i Malmö igång igen efter stenkastningen

Uppdaterad
Publicerad

Fem busslinjer i Malmö har fått ledas om efter stenkastning under onsdagen och torsdagen.  

– En sten träffade frontrutan bara tio centimeter från föraren, säger Per Karlsson, affärschef på bussbolaget Nobina.

På fredagseftermiddagen var trafiken igång igen.

Stenkastningen startade på onsdagen, då sammanlagt åtta bussar träffades. Framförallt har det varit superbussarna Malmöexpressen som drabbats, men även andra bussar har fått stenar mot sig. 

– Ingen människa har skadats men däremot glasrutor. Det handlar om linjerna 2, 8, 9, 31 och 170 där bussarna inte kommer att stanna vid vissa hållplatser. Information om vilka finns i vår app, säger Magnus Andersson, pressinformatör vid Skånetrafiken.

Lindängen särskilt utsatt

Många av stenkastningarna har ägt rum i Lindängen. Det handlar om totalt nio bussar som drabbats, och därför kommer man inte att köra på platser där det varit oroligt. 

– Vi hade ett krismöte i dag med polisen som vi hoppas kan öka sin närvaro i dessa områden. Om det sker kan trafiken komma igång. Annars vet vi inte när bussarna kan köra som vanligt igen, sa Per Karlsson på Nobina till SVT på torsdagskvällen.

På fredag eftermiddag meddelade Skånetrafiken att trafiken successivt börjat komma igång igen. Då ska också polisnärvaron i området ha ökat.

Förarna tagits ur tjänst

De förare som kört bussarna har, enligt rutinen, tagits ur tjänst. 

– De har erbjudits samtalsstöd och kamratstödjare. Ingen har skadats fysiskt men i ett fall träffade stenen frontrutan bara tio centimeter från föraren, säger Per Karlsson. 

Hur har bussresenärerna reagerat när bussen inte kommit? 

– Vi har haft kundvärdar ute som konstaterat att människor förstår. De tycker bara det är så otroligt onödigt att detta ska behöva ske, säger Per Karlsson.

Detta är inte första gången som bussar i Malmö utsatts för stenkastning. I mars 2016 fick trafiken ställas in, och även den gången var Malmöexpressen drabbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.