Den ökända stenmården har börjat etablera sig i Sverige. Nu har den upptäckts även i nordöstra Skåne. Arkivbild. Foto: Sebastian Kahnert/AFP/TT

Har orsakat skador för miljarder i Europa – nu finns stenmården i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har stenmården blivit alltmer synlig i Sverige. Men artens skadegörelse har redan orsakat miljardkostnader i Europa. Nu har flera fynd av stenmård även hittats i nordöstra Skåne.

Det rapporterar SR P4 Norrbotten.

– Vi har fem fynd i nordöstra Skåne, alla inom en kilometer från varandra , säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Invasiva.se, den grupp som jobbar med att bekämpa invasiva djurarter i landet.

Stenmård i Bromöllatrakten

Den för landet nya arten är ökänd för att orsaka enorma skador för samhället. Dels genom att påverka den biologiska mångfalden, dels genom skadegörelse som ytterst drabbar människor.

– För arter som häckar i våtmarksliknande områden som sydlig kärrsnäppa och rödspov till exempel, är det inte välkommet med ett extra markbundet rovdäggdjur, säger Per-Arne Åhlén.

Gnager sönder kablar

Livsmålet för en stenmård verkar vara att ta sig in i en bil eller i en byggnad och gnaga sönder elkablar. Enligt Per-Arne Åhlén är det någonting som kostar miljardbelopp på kontinenten.

– Den har en önskan, det verkar vara meningen med livet för den att ta sig in i en bil och bita sönder kablar.

Till P4 Norrbotten berättar han att stenmårdar vid två tillfällen lyckats ta sig in i partikelacceleratorn i Cern och gnagt av kablar som orsakat totalstopp.

Troligen en dräktig hona

Arten har troligtvis tagit sig till Sverige med transporter från kontinenten. I nordöstra Skåne kan det röra sig om en dräktig hona som sedan fött ungarna i Sverige.

– Om den teorin stämmer får vi se, vi har ju DNA på tre kadaver. Svaret borde komma vilken vecka som helst.

Stenmården är ännu inte listad som en invasiv art av Naturvårdsverket. Men allmänheten uppmanas att hålla utkik efter den.

– Ser man en överkörd mård ligga på vägen, stanna och titta om den har nakna fötter, ljus nos och vit strupe. Har den det, ta en bild och skicka till oss på invasiva.se eller hör av er till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenmård i Bromöllatrakten

Mer i ämnet