Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis Mats Gummesson Odestål säger att det varit en orolig sommar i Eslöv men att staden är trygg i grunden. Foto: Otto Johansson/SVT

Tre grupperingar bakom oron i Eslöv: ”Polisen och medborgare frustrerade”

Uppdaterad
Publicerad

Tre skilda grupperingar skapar oro i Eslöv och just nu pågår en särskild polisinsats för att få bukt med stöket som präglat sommaren i kommunen.

Bland dem som orsakar oro är barn som stökar i butiker och på torget, vissa är så unga som sex år.

– Eslöv i sig annars är en säker och trygg plats. Brottsligheten totalt är relativt låg men det har varit skjutningar, grova misshandlar och knivslagsmål och det är sådant som gör både polisen och medborgarna frustrerade, säger kommunpolisen Mats Gummmesson Odestål.

Sedan några veckor tillbaka pågår en så kallad särskild insats i kommunen. Det innebär att polisen satsat resurser på ökad närvaro i kommunen så väl på gatorna som i luften i form av drönare.

– Det är en blandad kompott. Tanken är att vissa av personerna ska lagföras så småningom, säger Mats Gummmesson Odestål.

Flera grupperingar

Bakom stöket och brottsligheten under sommaren och hösten ska det finnas tre skilda grupperingar, enligt kommunen.

  • Den första är äldre gängkriminella som kommer från utanför Eslöv. De begår värre våldsdåden såväl som sysslar med narkotikaförsäljning
  • Den andre består av ungdomar från kommunen som begått en del av våldsdåden. Där finns också en oro för att dessa ska rekryteras av gängen.
  • Den tredje gruppen som skapat otrygghet består av barn, vissa så unga som sex år, som vill ägna sig åt vissa saker som kan klassas som bus men även stökat i butiker och på torget.

Hör Mats Gummesson Odestål berätta mer om polisens arbete i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.