Högt söktryck i år till högskolan i Kristianstad. Foto: Högskolan Kristianstad

Högt söktryck till högskolan i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan Kristianstad har fram till dagens datum tagit emot över 7 procent fler ansökningar i år jämfört med i fjol. Utbildningar till lärare och sjuksköterska är populära men det syns även ett ökat intresse för biomedicin och folkhälsovetenskap.

Sammanlagt har hittills nästan 38 000 personer sökt till höstens program och kurser vid Högskolan Kristianstad. Jämfört med förra året är det en ökning med drygt 7 procent. Söktrycket, antalet sökande per plats, ökar med 25 procent från 5,6 till 7 sökande per plats i år.

Coronasituationen påverkar

Det märks tydligt att intresset har ökat för utbildningar som det råder stort behov av i den rådande samhällssituationen. Det gäller till exempel anmälningarna till Biomedicinska analytikerprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet och det nya Folkhälsovetenskapliga programmet.

– Vi har haft ett högt söktryck de senaste åren men nu ökar det kraftigt med 25 procent, vilket kan tänkas hänga ihop med situationen i samhället och att vi erbjuder utbildningar som möter efterfrågan på arbetsmarknaden. Vi kommer med största sannolikhet också att tilldelas fler utbildningsmöjligheter genom Vårändringsbudgeten, vilket betyder att vi kan ge fler utbildningar och platser redan i år, säger Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad.

Populärast bland utbildningsprogrammen är det Beteendevetenskapliga programmet. Högt söktryck fick också traditionellt starka program som Sjuksköterskeprogrammet, Ekonomprogrammen, Förskollärarutbildningen.

Populärt med biomedicin

Det nya Folkhälsovetenskapliga programmet med inriktning mot beteendevetenskap, har sökts av så många som 1 277 personer. Även Biomedicinska analytikerprogrammet har sökts av fler personer jämfört med i fjol.

– Intresset för att läsa till biomedicinsk analytiker, ”coronadetektiver”, har ökat jättemycket. Vi har även ett folkhälsovetenskapligt program som man kan läsa på distans, som många har sökt till, säger Fabian Rimfors, kommunikatör vid Högskolan Kristianstad.

De tre populäraste fristående kurserna är Psykologi I, Kriminologi I och introduktion till Grafisk design.

– Vi kommer med största sannolikhet också att tilldelas fler utbildningsmöjligheter genom Vårändringsbudgeten, vilket betyder att vi kan ge fler utbildningar och platser redan i år, säger Håkan Pihl, rektor.

Även nationell ökning

Sammanlagt har över 407 000 anmälningar kommit in i hela landet till högskolornas kurser och program inför hösten. Det är 13 procent eller nästan 47 000 fler anmälningar än förra årets siffra på över 360 000. Det visar den senaste statistiken från Universitets- och högskolerådet som presenterades på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.