Till Lunds universitet ökar antalet ansökningar med hela 17 procent. Foto: TT

Stor ökning av antalet sökande till Skånes universitet och högskolor

Publicerad

I Skåne ökar antalet ansökningar till högskolorna stort. Såväl Malmö universitet som Lunds universitet och Högskolan Kristianstad märker av ett ökat intresse för deras utbildningar. Och det finns en tydlig trend till när det gäller vilka utbildningar som intresset ökar för.

I hela Sverige har ansökningarna till högskoleutbildningar ökat stort. Det samma gäller för Skåne där antalet sökande till Lunds universitet ökar mest.

– I Lund har antalet ansökningar ökat med hela 17 procent jämfört med förra året, berättar Sylvia Schwaag Serger, prorektor Lunds universitet.

Samma siffra för Malmö och Kristianstad är 11 respektive 7 procent.

Ansökningarna till sjukvårdsutbildningar ökar

För första gången på många år är inte Socionomprogrammet det mest sökta på Malmö universitet.

– I år kniper sjuksköterskeutbildningen första platsen. Antalet sökande till den har ökat med över 30 procent jämfört med förra året, säger Carl Henrik Bonde, chefskoordinator vid Malmö universitet.

Även i Lund ser man ett ökat intresse för sjuksköterskeutbildningen. Där ökar antalet ansökningar med 24 procent. Dessutom ökar antalet ansökningar till läkarprogrammet med hela 25 procent.

Många vill bli ”coronadetektiver”

I Kristianstad ser man även där ett stort intresse för utbildningar som det råder stort behov av i den rådande samhällssituationen.

– Intresset för att läsa till biomedicinsk analytiker, ”coronadetektiver”, har ökat jättemycket. Vi har även ett folkhälsovetenskapligt program som man kan läsa på distans, som många har sökt till, säger Fabian Rimfors, kommunikatör vid Högskolan Kristianstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.