Foto: Natalie Medic/SVT

Stor vattenläcka stoppar busstrafik i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En stor vattenläcka vid Amiralsbron i Malmö gör att en del av Djäknegatan stängts av. Det påverkar busstrafiken som leds om. Det finns ingen prognos för när läckan kan vara lagad och det kan ta lång tid innan trafiken släpps på igen.

Det var på torsdagsmorgonen som det upptäcktes att en stor dricksvattenledning i centrala Malmö gått sönder. Djäknegatan och Studentgatan vid Amiralsbron stängdes av och trafiken leddes om. Det här påverkar en lång rad busslinjer, både stads- och regionbussar som passerar här. Hållplatserna Studentgatan och Djäknegatan kan inte användas. Skånetrafiken hänvisar till andra hållplatser och uppmanar sina resenärer att hålla koll i reseplaneraren.

Orsaken oklart

Vad som orsakat den stora läckan är oklart.

– Det får vi ta reda på sedan. Just nu är vi inne i ett akut skede där det handlar om att laga ledningen, säger Maria Nordblad Stålgard som är kommunikatör på VA Syd.

– När det är gjort kan vi ta reda på vad som hänt. Allt vi vet är att det inte är någon olycka, det är ingen som grävt av ledningen.

Vattnet har runnit ner i kanalen som går alldeles intill. Det för med sig stora mängder grus, så kanalvattnet har blivit ordentligt grumligt. Det är inte farligt och grumligheten kommer att försvinna så småningom.

Grumligt kanalvatten

Vattenledningen går djupt ner i marken och eftersom det här är en väldigt hårt trafikerad gata så är asfaltbeläggningen tjock. Därför så har det tagit tid för VA Syd att gräva sig ner till läckan. Och ingen vet när trafiken kan släppas på igen.

– Vi tror och hoppas att vår del av arbetet, alltså att laga läckan, ska vara klart till ikväll, säger Maria Nordblad Stålgard.

– Men sedan måste man kontrollera att det är säkert att köra innan man kan släppa på trafiken. Och när det kan göras vet jag inte.

Kan ha underminerat gatorna

Läckan är stor och det är mycket vatten som runnit ut. Det kan ha underminerat vägbanorna och det måste kontrolleras noga innan avspärrningarna tas bort. När det kan ske är oklart.

– En gissning just nu är att det kommer att vara avstängt fram till imorgon fredag, säger Maria Nordblad Stålgard.

Malmö stads gatukontor kommer att undersöka säkerheten under dagen.

Berörda busslinjer

Linje 31, 32, 5, 100, 146, 150, 151 och 133.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.