Kents fyrverkerier är fast på Atlanten – brist hotar inför nyår

Uppdaterad
Publicerad

Stora leveransförseningar av fyrverkerier påverkar flera grossister och återförsäljare runt om i landet. Kent Ekholm i Vellinge väntar på en leverans som sitter fast på ett fraktfartyg utanför Hamburg.

Det råder brist på fyrverkerier runt om i landet på grund av försenade leveranser från stora leverantörer i Kina.

– Vi är extremt drabbade. Våra leveranser kommer inte förrän 3 januari och då är det försent, säger Kent Ekholm, som äger Extreme Fireworks i Vellinge.

Höjda priser på fyrverkerier

Leveranskostnaderna har ökat med 300 procent. Därför tvingas många butiker som säljer fyrverkerier att höja priserna med runt 30 procent, något som bekymrar många kunder, men även återförsäljare.

– Våra kunder är besvikna, men vi kan tyvärr inte påverka situationen, säger Kent Ekholm.

Kent Ekholm menar samtidigt att han inte kommer kunna göra några vinster i år på grund av den rådande situationen.

Tomma hyllor för flera återförsäljare

För en del återförsäljare innebär förseningarna tomma hyllor i deras butiker. Dezsö Veszpremi är en av de återförsäljare i Kristianstad som drabbas hårt.

– Det svider och är tråkigt att vi inte kommer få någon leverans alls i år. Vi förlorar mycket på detta, men får helt enkelt satsa på nästa år, säger Dezsö Veszpremi.

Dezsö Veszpremi säljer normalt fyrverkerier till nyår men detta år blev det ingen försäljning. Foto: Maria Petersson /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.