Vid lindrigare skador på lägenheter kan hyresgästerna få betala skadestånd, säger Susanne Björkman Ragnarson, domare på hyresnämnden i Malmö. Foto: Privat/Domstolsverket

Stora skador kan leda till att hyresgästen förlorar sin lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2010 har drygt 1 500 hyresgäster i Skåne och Blekinge blivit av med sina hyreskontrakt. Vanskötta lägenheter, obetalda hyror, olovlig andrahandsuthyrning och störningar är några av orsakerna.

I februari beslöt hyresnämnden i Malmö att hyresgästen i en gravt mögelskadad lägenhet inte får behålla sitt hyreskontrakt.

Hyresgästen hade varit bortrest i tio månader. När han kom hem var tak och väggar täckta av mögel. Han anses ha brustit i sin plikt att vårda lägenheten och blir av med sitt hyreskontrakt.

– Om det är omfattande skador kan hyresnämnden besluta att hyresavtalet ska upphöra, säger Susanne Björkman Ragnarson, domare på hyresnämnden i Malmö.

Hon vill inte kommentera det aktuella fallet, som ska prövas i högre instans, men uttalar sig generellt.

Skadestånd i lindrigare fall

Hyresnämnden gör en samlad bedömning av omständigheter och bevis som hyresvärd och hyresgäst lägger fram, alltså lyssnar på båda parterna.

– Om skadorna i lägenheten är mindre kan hyresgästen bli tvungen att betala skadestånd.

Var tredje förlorar lägenheten

Uppgifter som SVT Nyheter Skåne tagit fram visar att drygt 1 500 hyresgäster i Skåne och Blekinge har förlorat sina hyreskontrakt sedan 2010. I vart tredje fall vinner hyresvärden. Men andelen fall som leder till att hyresgästen flyttar kan vara större än så.

– I ganska många fall blir det förlikning. Ibland får hyresgästen bo kvar och ibland flyttar hyresgästen i förlikningarna. Det handlar mycket om hur parterna agerar, om de kommer överens och gör upp, säger Susanne Björkman Ragnarson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.