I dessa cisterner i oljehamnen förvaras bitumenet som spridit en lukt över Malmö de senaste månaderna. Foto: Håkan Karlström, miljöförvaltningen Malmö stad

Störande lukten i Malmö kommer från hamnen – företag pekas ut

Publicerad

Sedan i våras har källan till en stickande lukt som beskrivits som bland annat tjära och bränt gummi gäckat miljöförvaltningen i Malmö – men nu verkar gåtan ha fått sitt första svar.

Över 1 000 klagomål har kommit in till Malmö stad kring den störande lukten sedan i våras. Tidigare i höst lanserade staden ett särskilt formulär där medborgare kunnat rapportera in förekomst av lukten i hopp om att hitta en källa.

Formuläret gav vägledning till miljöförvaltningens fältarbete och under tisdagen meddelar Malmö stad att man hittat åtminstone en av källorna till lukten –  bitumen, ett bindemedel som används i asfalt, som företaget Peab asfalt förvarar i cisterner i företagets depå i Oljehamnen.

Kan finnas fler källor

Företaget har enligt Malmö stad tagit på sig att lösa luktproblemet genom att tillsätta ett ämne till bitumenet som ska minska lukten.

Trots att man hittat en källa menar Malmö stad dock att invånarna ska fortsätta rapportera in om man känner av dålig lukt.

– Vi vet inte om detta är den enda källan, utan vi fortsätter att analysera inkomna klagomål tillsammans med vindriktning med mera, säger Susanna Gustafsson, miljöingenjör på miljöförvaltningen i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer