Boningshuset på en 1700-talsgård stod i full brand under söndagseftermiddagen. Foto: Jens ChristianVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storbrand på 1700-talsgård utanför Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand rasade under söndagen i en gård utanför Kristianstad. Räddningstjänsten gav till slut upp hoppet om att kunna rädda byggnaden.
– När vi kom hit var taket redan övertänt och vi kan bara låta huset brinna ner under kontrollerade former, konstaterade Jörgen Elvstrand, inre befäl vid räddningstjänsten Kristianstad.

Larmet om brand i en villa strax norr om Bäckaskog utanför Kristianstad kom redan vid 16-tiden. När räddningstjänsten kom till platsen brann det kraftigt.

– Ägaren upptäckte rök från taket, och när han kom ut såg han att det brann i en skorsten. Branden spred sig sedan snabbt över taket och är så kraftig att vi inte kan rädda huset utan fått rikta in oss på att skydda de övriga husen på gården och få ut inventarier från huset, sa Jörgen Elvstrand.

Stort hus i lågor

Huset som brinner är enligt räddningstjänsten ett boningshus i trä som är del av en 1700-talsgård. Det 40-meter långa huset med halmtak har brunnit i flera timmar och stor rökspridning har uppstått från platsen.

– För bara en halvtimma sedan rasade hela taket rasade in, så vi är kvar och begränsar branden från närliggande byggnader och lär bli kvar här ett tag till.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden och inga människor eller djur ska ha kommit till skada.

– Eventuellt har det börjat i en kamin, men vi misstänker inget brott, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen.

Viss spridningsrisk under natten

Vid 20-tiden meddelade räddningstjänsten att huset brunnit ner och att deras arbete fortsätter under natten.

– Alla byggnader på gården har klarat sig utom det bostadshus som började brinna. Vi håller på med eftersläckningsarbete och kommer att vara kvar över natten eftersom det finns viss spridningsrisk om vinden skulle vända in mot de övriga byggnaderna, sa Jörgen Elvstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer