Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till vänster: hamnen i Skåre utanför Trelleborg på fredagskvällen. Till höger: SVT:s reporter Gunilla Fritze rapporterar från Skanör. Foto: Johan Nilsson/TT, SVT

Så drabbar stormen Babet Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nedfallna träd, översvämningar och strömavbrott – stormen Babet orsakar problem på många håll i södra och mellersta Skåne.

– Enligt Trafikverket är det hundratals träd som har fallit över vägarna, de är ute och jobbar med det löpande, säger Mattias Sköld, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

SVT Nyheters team rapporterade direkt från de hårdast drabbade områdena i Skanör-Falsterbo på fredagskvällen.

Stormen Babet drog på fredagseftermiddagen in över södra Sverige och orsakar översvämningar, inställda flyg och många nedblåsta träd – bland annat ett som lade sig över en bil.

– Vid badbryggan i Skanör kan man normalt kliva ner flera steg för att ta sig till vattnet. Men nu är vi nästan i vattnet, rapporterade Gunilla Fritze vid 16.30-tiden på fredagen.

Vid midnatt blev larmen till räddningstjänsten färre, men även under lördagen väntas hårda vindar.

”Inte direkt vindstilla”

– Vinden kommer att avta någon gång under lördagen, men det kommer inte direkt att vara vindstilla. Man får fortsatt räkna med en vindstyrka på 20 meter per sekund, säger meteorolog Lars Knutsson.

För att förhindra att stormen skadar livräddarnas hus i Falsterbo, har det bundits fast. Foto: Gunilla Fritze

Särskilt utsatt är Skanör–Falsterbo, där Vellinge kommun rustats med ett översvämningsskydd för att skydda Skanörs tätort.

Från fredagseftermiddagen stängdes tågtrafiken ett dygn framåt på flera sträckor i Skåne, och även i Småland påverkas vissa sträckor.

Under natten mot lördagen har räddningstjänsten varit ute på över 20 larm kopplade till ovädret.

– Det är framför allt södra och mellersta Skåne. Vi har fått rapporter om att det finns översvämmade delar i södra Skåne, Mattias Sköld på räddningstjänsten.

Inställda flyg

Flygplatsen Kastrup i Köpenhamn ställde in ett 100-tal planerade avgångar eller ankomster. Även Malmö Airport räknade med inställda och försenade flyg.

– Vi råder resenärer att hålla kontakten med sitt flygbolag och följa våra uppdateringar, säger Ellen Laurin, pressansvarig vid Swedavia.

Öresundsbron avråder vindkänsliga fordon att köra över bron på grund av de hårda vindarna.

Se SVT:s reporter ge en stormrapport från Skanörs hamn:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Gunilla Fritze rapporterar från Skanörs hamn där vattnet redan höjts med en meter över normala. Foto: Hans Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.