Totalt medverkar 12 000 soldater, 40 fartyg och lika många stridsflyg och helikoptrar från 18 nationer i BALTOPS 2019. Foto: Helena Bohm Nilsson/SVT

Storövning i Östersjön – soldater landsteg på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en vecka tillbaka pågår en stor militär marinövning, Baltic Operations, BALTOPS 2019 i södra Östersjön. Totalt medverkar 12 000 soldater, 40 fartyg och lika många stridsflyg och helikoptrar från 18 nationer.

Som del i en större landstigningsövning på Ravlunda övningsfält i östra Skåne, agerade Brittiska Royal Marine 3 Commando framför kamerorna på ett litet pressuppbåd på tisdagen. Under morgontimmarna hade 200 spanska soldater tagit sig iland med gummibåtar från ett större hangarfartyg.

Intill övervakades övningarna från det amerikanska ledningsfartyget Mount Whitney.

– Huvudsyftet är att vi ska lära oss att samverka med alla nationaliteter som deltar. Utmaningen är språket och att vi hanterar vår utrustning lite olika, säger Magnus Jönsson som är chef för Sjöstridsskolan.

Manifestation utanför övningsfältet

Sverige deltar med ungefär 100 personer, två korvetter och en u-båt. Finland och Sverige deltar vid sidan av 16 Natoländer.

Utanför övningsområdet manifesterade Kvinnor för fred i Skåne från några uppfällda solstolar.

– Vi  protesterar mot gemensamma krigsövningar och tycker inte att NATO ska vara här och öva. Vi förstår inte heller vad amerikanerna ska göra här, säger  aktivisten Jea Jonsson.

– Det finns ju alltid kritiker och andra är positiva, men detta är ingen NATO-övning utan en amerikansk övning som ska likna en FN-insats, säger Magnus Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer