På måndag lägger kryssningsfartyget Boudicca med 900 passagerare till i Malmö. Foto: Malmö stad

Större kryssningsfartyg till Malmö i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen lägger kryssningsfartyget Deutschland med 600 passagerare till i Malmö. På måndag kommer Boudicca med 900 turister ombord.

Det blir årets fjärde och femte anlöp av kryssningsfartyg. I år är fartygen längre än tidigare. Tidigare var maxlängden för fartygen 240 meter, men i år har den ökats till 300.

– Vi tycker att det är viktigt för Malmö som hamnstad att locka även kryssningsturister, det är en turismgren som växer väldigt snabbt internationellt, säger Anna Wittgren, sektionschef på Malmö Turism.

”Fler vill upptäcka Malmö på egen hand”

Fartygen kommer som regel på morgonen och åker vidare på kvällen. För passagerarna finns möjlighet att åka på guidade bussturer till Köpenhamn eller i Skåne. Totalt väntas nio fartyg med totalt över 14 000 passagerare lägga till i Malmö i sommar. Men hur många av passagerarna som verkligen går i land återstår att se.

– Det är alltid några som väljer att stanna ombord, de besöker ju så många städer på vägen. Men vi ser att allt fler väljer bort de organiserade utflykterna för att upptäcka Malmö på egen hand.

Bilden av Malmö i omvärlden är inte alltid smickrande, finns det någon risk att besökarna inte vågar gå i land?

– Vi har inte sett något som tyder på det, utan vi hoppas att så många som möjligt verkligen går i land och får se hur fantastisk vår stad är och kan sprida den bilden vidare till sina vänner, säger Anna Wittgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.