Foto: Fanny Berg

Skolkommunalrådet om höga betyg i bild och slöjd: ”Kan finnas en godtycklighet”

Uppdaterad
Publicerad

Få behöriga lärare i praktiska ämnen – det menar Sara Wettergren (L) kan vara en förklaring till de höga betygen i bild och slöjd på Malmös friskolor.

– Detta kan i sin tur leda till att det finns en godtycklighet i bedömningen, säger hon.

SVT Nyheter Skånes kartläggning visar att Malmös friskolor ger avsevärt högre betyg i bild och slöjd än de kommunala skolorna.

– Jag tror inte att man sätter högre betyg medvetet för att locka elever till friskolorna. Däremot tror jag att få behöriga lärare och bristande kompetens i betygsättning kan vara en bidragande orsak, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden i Malmö.

Under de två senaste läsåren har cirka hälften av Malmös bildlärare varit behöriga att undervisa i ämnet – både när det gäller kommunala grundskolor och friskolor.

En tredjedel behöriga i slöjd

Bland de kommunala grundskolorna var cirka hälften av lärarna behöriga att undervisa i slöjd. Gällande friskolorna är det färre behöriga slöjdlärare – för två år sedan var 30 procent behöriga att undervisa i ämnet och det senaste läsåret låg siffran på 36 procent.

”Vill inte ha glädjebetyg”

– Jag tänker att det är alldeles för lågt. Och det försvårar också grunden för en likvärdig bedömning. Vi har lärarbrist överallt, men vi har extra stor lärarbrist i just dessa ämnen, säger Sara Wettergren (L).

I dag presenterades den statliga betygsutredningen som handlar om att motverka betygsinflation och stoppa så kallade glädjebetyg.

– Det är klart att jag inte vill ha glädjebetyg. Betygen ska visa elevernas kunskaper, säger Sara Wettergren (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.