Just nu gräver man vid Kävlingeån, fyra år senare har en damm skapats som efter ytterligare 16 år kan ha förvandlats till en lummig oas Foto: Sanne Kleiner

Efter sommartorkan – storsatsning på nya våtmarker

Uppdaterad
Publicerad

Kävlingeån utanför Lund är ett av de våtmarksprojekt i Skåne som får stöd i den första rundan av en nationell satsning på våtmarker. Här ska nya våtmarker anläggas för att landskapet bättre ska klara torka i framtiden.

– Det ser inte så kul ut just nu, men när dammen är klar sen kommer det bli mycket vackert här, säger vattenrådssamordnaren Jonas Johansson och blickar ut över ett brunt gyttjefält.

På fältet står flera grävmaskiner och gräver nya gropar för att anlägga nästa våtmark. I området Kävlingeån finns sedan många år tillbaka flera våtmarker. Några hundra meter bort ligger en våtmark som anlades för fyra år sedan, lite längre bort en som har 20 år på nacken.

Lund

– Jag tror att den här frågan kommer vara ännu hetare framöver, särskilt med tanke på klimatförändringarna. En sommar

Vattenrådssamordnaren Jonas Johansson Foto: Sanne Kleiner

som vi hade nu, ja det kanske blir en standardsommar i framtiden och då kommer bevattning till jordbruket till exempel bli en mycket större fråga här i Skåne, säger Jonas Johansson.

Viktiga vid torka

Våtmarker är gropar i landskapet där vatten kan hållas kvar längre. Deras förmåga att fördröja vatten fyller en viktig funktion under torka. Årets låga grundvattennivåer ger en föraning om en framtid där vattenbrist och torka kan bli vanligare.

Syftet med våtmarkerna är att öka tillskottet till grundvattnet och stärka landskapets förmåga att hålla kvar vattenflöden.

– De skapas ofta i områden där det inte finns någon natur tidigare, vilket gör att de lokalt får en jättestor betydelse som nya livsmiljöer. Det kan öka grundvattenbildningen så att det torkar ut långsammare och hålla vatten i landskapet. Det är generellt viktigt särskilt nu när vi har sådana torra somrar, säger Jonas Johansson.

Kommuner kan få bidrag för anläggande och restaurering av våtmarker samt kunskapsuppbyggnad, utredningar och förarbeten inför anläggning och restaurering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lund

Mer i ämnet