Polisen omhändertog tre personer efter bråket i centrala Lund. Foto: Mikael Nilsson

Bråk mellan NMR och motdemonstranter – flera personer omhändertagna

Uppdaterad
Publicerad

Bråk uppstod i centrala Lund under lördagen mellan nazistiska NMR och motdemonstranter. Tre personer har omhändertagits.

Det var vid klockan 12.40 på lördagen som bråket uppstod utanför centralstationen i Lund. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, delade ut flygblad och i samband med det uppstod en konfrontation mellan gruppen och ett antal motdemonstranter som kom till platsen.

– Det är väldigt stökigt på platsen och vi är där med ett flertal resurser för att lugna ner situationen, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen.

Glas- och plastflaskor kastades mot polis och det var hätsk stämning på platsen innan polisen tog kontroll över situationen.

Flera personer omhändertogs

Enligt SVT:s reporter på plats var ett 20-tal personer inblandade i bråket och flera personer har omhändertagits, men det är oklart vilken sida de tillhörde. Det finns inga uppgifter om skadade personer.

– Minst tre personer är omhändertagna och vi har upprättat en anmälan om våldsamt upplopp, säger Filip Annas.

Polisen har även upprättat en anmälan om brott mot ordningslag.

Vid klockan 15 hade situationen lugnat sig, men polisen har kvar flera patruller på plats.

Den 1 juni greps sex personer från NMR i Lund efter attack mot en annan politisk grupp.

Det blev våldsamma bråk mellan NMR-are och motdemonstranter. Nu döms flera av nazisterna. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.