Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petri och Ola, som installerar fjärrvärme i skånska hus, har fullt upp hela hösten. Foto: Johan Dernelius, SVT

Rusning till fjärrvärme – rekordmånga kunder vill ansluta

Uppdaterad
Publicerad

Inför en vinter med elpriser som väntas bli de högsta i mannaminne ser många skåningar över sina uppvärmningsalternativ. Hittills i år har antalet nya fjärrvärmekunder i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma trefaldigats jämfört med förra året.

– Som kostnadsläget är nu var det självklart med fjärrvärme, säger Anna Maria Blennow, som bor i området Stampelyckan i Lund.

I bostadsrättsföreningen Mårtensgården i östra Lund har man värmt upp huset med gas. Men räkningarna blev bara dyrare och dyrare. När så ett erbjudande om fjärrvärme dök upp var de inte sena att hoppa på tåget.

– Just nu är gasen tre gånger så dyr som fjärrvärmen, så vi räknar med att spara in kostnaden för installationen på mindre än ett år, säger Anna Maria Blennow, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Mårtensgården.

Upp till ett års väntetid

Väntetiden på att få fjärrvärme installerad kan vara ända upp till ett år, beroende på var man bor, enligt Kraftringen som är verksamma i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. Och speciellt bland svetsare är arbetsbelastningen hög just nu.

– Vi har jättemycket att göra, minst 50 procent mer än förra året. Jag är bokad ända in i november och det har jag aldrig varit förut, säger Petri Isenhelm, som är rörsvetsare och jobbar med fjärrvärmeinstallationer.

Men osäkerheten inför framtiden har gjort att föreningen Mårtensgården trots allt valt att behålla gaspannan.

– Då har vi både hängslen och livrem och det känns ju någorlunda tryggt, säger Anna Maria Blennow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer