Räddningstjänsten har ett stort antal fordon på plats i oljehamnen i Malmö på grund av bensinläckaget. Foto: Mikael Nilsson

Stor räddningsinsats efter bensinläcka i oljehamnen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett bensinläckage i oljehamnen i Malmö orsakade ett större räddningspådrag på lördagseftermiddagen. Om bensinen antänts kunde det ha fått allvarliga konsekvenser. Räddningstjänsten tätade läckan och hällde skum över bensinen.

Polisen fick larmet strax före klockan 13 på lördagseftermiddagen och skickade patruller dit.

– Vi fick uppgifter om att det rörde sig om flera läckage och att man hade upptäckt ett övertryck i systemet, sa Evelina Olsson till SVT Nyheter.

Eftersom det rörde sig om en större mängd bensin, var explosionsrisken stor.

Hastigt brandförlopp

– Ett bensinutsläpp har ett väldigt hastigt brandförlopp. Det vill vi till varje pris förhindra, sa Patrik Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Som mest var ett 20-tal räddningsfordon på plats, från räddningstjänsterna i Malmö, Lund, Löddeköpinge, Staffanstorp, Genarp och Burlöv.

– Läckan finns mellan två stora cisterner med bensin. Det vi gör nu är att lägga ett skumtäcke över pölen för att förhindra avångning och att bensinen antänds, berättade Patrik Nilsson på räddningstjänsten.

På kvällen var läckan tätad och räddningstjänsten bistod företaget för att minimera risken för att det ska läcka igen.

– Vi har haft bra koll på utsläppet. Det har tagit att hitta läckan och täta den. Vi var många på plats som en försiktighetsåtgärd ifall det skulle antända. Den stora insatsen avslutades vid 18-tiden, säger Joel Johansson, inre befäl hos räddningstjänsten Syd.

Flera räddningsfordon fanns på plats i oljehamnen. Foto: Mikael Nilsson

Enligt de första uppgifterna skulle 15 000 liter bensin ha läckt ut. Räddningstjänsten skrev senare under eftermiddagen ner mängden till som mest 4 000 liter.

”Ingen fara för allmänheten”

I oljehamnen finns ett 30-tal cisterner där det lagras en rad olika bränslen. Men enligt polisen var det aldrig någon fara för för allmänheten.

– Området ligger ju längst ut i oljehamnen och är inhägnat. Man måste passera en vakt för att komma dit, säger Patrik Fors, polisens presstalesperson.

Även en ambulans skickades till oljehamnen men återkallades, enligt SOS Alarm. Inga personskador har rapporterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.