Drottninggatan i Malmö. Foto: Richard Lööf

Störtregn och åska drog in över Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Störtregn med hagel och åska slog till mot södra Skåne på söndagseftermiddagen. SOS Alarm har fått in flera larm om översvämmade källare och garage.

– Det är väldigt koncentrerat till Malmö, och ner mot Ystad och Trelleborg, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT. 

SMHI har sedan tidigare utfärdat en klass 1-varning för översvämningar i små vattendrag i norra Skåne, med anledning av den senaste tidens regn. Men någon varning för söndagens störtskur låg inte ute.

– Det är inte i den kategorin.  Det har varit i prognosen att det skulle komma skurar i Skåne idag, men det kanske har blivit lite mer än prognosen, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Översvämningar inne i centrala Malmö. Foto: Läsarbild

LÄS MER: Två löpare träffade av blixten i Köpenhamn

Även åskan överraskade meteorologerna.

– Det har blivit mer åska än vad det var tänkt. Det kan hålla på under dagen idag. Det vara en del skurar ett tag fram på dagen och under kvällen som kan mattas av.

Flera larm om översvämmade källare har kommit in till SOS Alarm, bland annat källaren på Klostergårdens bibliotek i Lund. Även Bingohallen på Södra Förstadsgatan i Malmö ska ha fått in vatten i lokalen. Både i köpcentrumen Hansa och Triangeln ska det ha runnit in vatten.

Hagel föll över Malmö på söndagen. Foto: Mathias Pålsson

LÄS MER: MFF spelar trots ovädret

Inne i centrala Malmö var det mycket vatten på flera vägbanor. Trafikverket har dock inte fått några uppgifter om störningar i trafiken med anledning av ovädret.

– Det rullar på järnvägarna och vägarna som det ska, säger Veronika Gustafsson, kommunikatör på Trafikverket.

Enligt SOS Alarm har översvämningarna främst drabbat centrala Malmö.

– Runt 14-tiden kom de flesta larmen, det var Malmö i synnerhet, någon enstaka i Lund, säger Niklas Eriksson, lokal produktionsledare på SOS Alarm.

Räddningstjänstens översvämningsråd i trafiken

Undvik att ge dig ut i trafiken om det inte är nödvändigt.

Vid kraftig nederbörd ökar risken för vattenplaning och att vägbanorna kan översvämmas, framförallt i svackor till exempel under viadukter.

Måste du bege dig ut i trafiken anpassa hastigheten efter rådande väglag.

Är vägbanan översvämmad kör inte på djupare vatten än upp till bromsskivorna på bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.