Foto: Helena Bohm Nilsson

Strålande sol över världens bästa skejtare

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad stod Malmö i dagarna värd för VM-tävlingar i skatebord. Och stadens rykte i skatevärlden verkar hålla i sig.

Ett tusental besökare hade tagit sig till den stora skateparken i Kroksbäck när SVT Nyheter Skåne besökte tävlingarna strax efter lunch på lördagen. Då höll de riktiga stjärnorna på att ladda för fullt inför eftermiddagens finaler.

Och rampen hade under flera dagar värmts upp av andra åkare. I år var Malmö även värd för tävlingar på EM-nivå.

Malmö har de senaste åren seglat upp som en skejtstad att räkna med i omvärldens ögon.

-Av alla länder i världen så väljer man att lägga sin tävling här, som en del av VM-serien. Det produceras filmer som syns över hela världen. Malmö är trendbildande på många olika sätt när det gäller skateboard. säger Gustav Svanborg Edén, skateboardsamordnare på Malmö stad.

TV: Längre intervju och bilder från tävlingarna

Blandad publik

Men även om några av världens bästa utövare visar upp sig under tävlingarna, är skateboard är inte bara resultat och tävling, menar han.

– Det är ett sätt att uttrycka sig mänskligt. Det blir en blandning mellan rockkonsert och sportarrangemang, säger Gustav Svanborg Edén, skateboardsamordnare på Malmö stad.

Arrangemanget är gratis för besökare, och lockar allt från invanda fantaster till barnfamiljer.

Även om årets besökssiffror halkade långt efter förra årets, är arrangörerna nöjda.

-Ju fler grupper vi kan blanda och ge en bra upplevelse av skateboard, desto bättre, säger Gustav Svanborg Edén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.