Strålkastarljus ska hjälpa polisen att förhindra förra årets nyårskaos på Möllevångstorget i Malmö. Foto: TT / SVT

Strålkastare ska förhindra nyårskaos på Möllan

Uppdaterad
Publicerad

Möllevångstorget i Malmö är traditionellt en kaotisk plats vid tolvslaget på nyårsafton. Nytt för i år är att fjärrstyrda strålkastare ska hjälpa polisen att hålla ordning på torget.

– Vi har nya övervakningskameror med bättre kvalitet och möjlighet att slå på extra ljus för att få hjälp, berättar Lars Förstell, kommunikationsansvarig på polisen.

Får förstärkning

Under nyårsafton kommer kamerorna som är fjärrstyrda att vara bemannande. Även strålkastarna är fjärrstyrda och poliser på plats på torget kan be om extra förstärkning i form av strålkastarljus om det skulle behövas.

– Polispersonal på plats kan begära att ljuset går igång vid en särskild tidpunkt om det behövs, säger Lars Förstell.

Syftet är främst att säkra bevis om något händer. Allt som sker på torget fångas på film av övervakningskamerorna och med hjälp av strålkastarljuset blir det lättare att urskilja eventuella gärningsmän på filmerna. 

– Framförallt är de igång så att vi i efterhand kan gå in och titta på det inspelade materialet vid den tidpunkten.

Vårdslöst firande förra året

På Facebook uppmanar polisen också Malmöborna att ta sitt ansvar och inte låta årets nyårsfirande bli som tidigare år då raketer vårdslöst skjutits kors och tvärs mot människor, hus och bilar.

”Förra årets vårdslösa nyårsfirande på Möllevångstorget vill nog ingen ska upprepas”, skriver Malmöpolisen bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.