Foto: TT

Stränderna i Skåne kan stängas vid smittspridning

Publicerad

Inför en andra sommar med coronapandemin vill Vellinge kommun vidta åtgärder för att stoppa trängseln på bland annat badstränder. Därför hanterar kommunen just nu ett förslag som ska ge möjlighet att spärra av offentliga platser där det finns risk för smittspridning.

– Det kommer mycket turister på till oss och vi vill ha möjligheten ifall det blir för trångt på vissa platser, säger Carina Wutzler (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun. 

Med den nya pandemilagen beslutade regeringen i mars att ge kommuner rätt att utfärda förbud mot att vistas på vissa avgränsade områden. Vellinge kommun ser det nu som en möjlighet för att kunna spärra av exempelvis stränder och parkerifall det skulle behövas.

– Vi gör detta i förebyggande syfte. Vi får inte besluta om avspärrning i förebyggande syfte, utan bara om det uppstår trängsel och att man därför inte kan förhindra smittspridning, säger Carina Wutzler (M).

Om förslaget går igenom kommer kommunstyrelsen inte kunna spärra av större områden.

– Det ska vara ett avgränsat område. Det ska också vara förankrat med Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten, säger Carina Wutzler.

”Hoppas att vi inte ska behöva spärra av”

Förra sommaren var överfulla stränder något som kommunen tampades med. Möjligheten att spärra av fanns inte då.

– Vi hoppas att vi inte ska behöva spärra av. Vi försöker få folk att ta ansvar ändå – genom att skylta och ha sommarvärdar som påminner om att hålla avstånd.

Om man spärrar av ett område, finns det inte risk att det blir ännu mer folk på andra platser då?

– Jo, därför ska detta endast vara i nödfall. Ser vi att det är mycket folk på en specifik plats vid upprepade tillfällen kommer vi att införa det.

Risk för böter på 2000 kronor

Redan inför förra sommaren ville Vellinge kommun vidta åtgärder. Då handlade det om att kunna sätta upp skyltar och ha strandvärdar. I år menar Wutzler att fler åtgärder behövs.

– Förra sommaren var inte jättevarm och det var oftast inte ett stort problem med trängseln på stränderna. Men vissa dagar såg vi att det för var trångt och blir det så i sommar vill vi ha möjligheten att åtgärda det.

Om kommunen tar väljer att stänga ner en plats och folk ändå vistas där kan polisen utfärda böter på 2000 kronor.

Den 26 april kommer det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer