Skånes strandliv kan påverkas av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren närmar sig och Skånes kustkommuner förbereder sig nu för trängsel på stränderna. Men medan Kristianstad kommun tror att utrymmet på stränderna ska räcka till alla, så har Vellinge kommun redan börjat planera för preventiva åtgärder mot strandträngsel.

– Vi har börjat diskutera hur vi ska ta oss an våra stränder, för det brukar komma tusentals besökare till Höllviken och Skanör/Falsterbo, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Carina Wultzer (M), kommunalråd i Vellinge, tror att det krävs åtgärder för att motverka trängsel på stränderna. Foto: Johanna Olofsson
Coronavirus i Skåne

Vad finns det för planer?

– Det handlar om tydligare skyltning och kanske att sprida ut grupperingarna lite mer. Men också att vi skulle kunna ha strandvärdar som påminner om att vi måste hålla avstånd. Samtidigt som det här kanske kan ge några extra sommarjobb till ungdomar i år.

”Tre mil sandstrand borde räcka”

Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad tror att stränderna är så många och långa att problemet med trängsel kommer att lösa sig av sig självt.

– Vi har tre mil sandstrand och många sjöar, så det borde inte vara några problem hos oss.

Kristianstads kommunalråd Pierre Månsson (L) tror att sunt förnuft kommer att lösa problemen med strandträngsel. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Åhusbon Rebecca Österberg är inne på samma spår.

– Får man gå ner på stränderna så får man tänka på att hålla lite avstånd, säger hon.

Foto: Erika Dahlin Jönsson

Kristianstadsbon Frida Jansåker tycker att det borde finnas riktlinjer att hålla sig till.

– Man kanske inte behöver ligga som packade sillar.

Inga restriktioner på allmänna platser

Smittskyddsläkare har mandat att stänga restauranger och kaféer om de upplever alltför mycket trängsel. På allmänna platser finns inga sådana bestämmelser. De senaste veckorna har det rapporterats om trängsel i bland annat butiker och i kollektivtrafiken i Skåne.

Carina Wutzler vittnar om Vellingebor som har luftat sin oro för att samma problem ska uppstå på stränderna i sommar. Hon hoppas på att Smittskyd Skåne, Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen kommer fram till en gemensam handlingsplan.

– Jag hade önskat att det fanns tydligare rekommendationer från myndigheter, jag tror att det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet