Strändernas tång kommer till nytta

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer hoppet om renare sandstränder längs Östersjöns kuster.

Den metod man har testat i Smygehamn för att ta hand om alger och tång har varit framgångsrik.

Det utländska intresset för försöket är stort och forskarna vill bygga en stor pilotanläggning.

Östersjön under ytan

Pilotanläggningen i Smygehamn startade i höstas inom projektet WAB (Wetlands Algae and Biogas). Den är till stora delar EU-finansierad och drivs i samarbete med Polen.

Det man testar är om det går att rensa det övergödda Östersjön på alger och tång och använda det till något nyttigt.

Farhågor om tungmetaller

– Syftet är att minska övergödningen i havet och bli av ned de här stora mängderna alger på stränderna. Men det är också stor positiv effekt att man får ut biogas av det, säger Matilda Gradin, en av projektledare för WAB-projektet på Trelleborgs kommun.

Den stora farhågan med projektet har gällt tungmetaller i algerna. Nu har ett forskarlag på Linnéuniversitetet i Kalmar undersökt saken och de menar att problemen är mindre än man trodde.

– Vi har kommit fram till att det går bra att använda rötrester från alger som gödning, trots vad man tänkte innan om den höga halten av metaller i södra Sverige, säger Catherine Legrand, professor i marinekologi.

Forskarlag ser lösning

Visserligen är halterna av kadmium i rötresterna på gränsen för att man sen ska kunna använda dem som gödsel på åkrarna. Men forskarlaget i Kalmar ser lösningar på detta.

Genom att låta tången rötas tillsammans med till exempel växtdelar eller matrester får man ner kadmiumhalterna betydligt och biogasutvinningen blir dessutom effektivare.

Trelleborgs kommun kommer också samarbeta med IVL – Svenska miljöinstitutet, för att hitta lösningar att utvinna fosfor och kväve ur rötresten för att kunna återföra det till jordbruket i koncentrerad form och helt fritt från kadmium.

Storskalig utbyggnad

Nu vill forskarna se en storskalig utbyggnad av projektet. Medan dagens anläggning ger biogas för att värma ett hus vill man testa en betydligt större variant som klarar 350 villor.

– Det är viktigt för projektet att testa storskaligt, att använda alger i stora mängder i en rejäl anläggning, säger Catherine Legrand.

För att driva runt en sådan stor anläggning skulle man behöva samla upp mellan tio och 30 procent av alla alger och tång längs med Trelleborgs stränder.

Intresse från Tyskland

Idén kan också komma att spridas runt Östersjön. Både Tyskland och Danmark har redan visat intresse för bygga liknande anläggningar som den i Smygehamn.

Frågan är då bara när stränderna kommer att vara rena och fina

– Det här är en god bit på vägen för att skapa rena stränder längs med Östersjön, säger Kristofer Bergström, masterstudent. Men det kommer inte att ske i morgon.

– Och i ett långt perspektiv måste vi naturligtvis minska på utsläppen till havet. Det går ju inte bara att ta upp problemen på land igen, säger Matilda Gradin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet