Foto: SVT

Strejkhotet i Danmark inte över – kan bli tågkaos efter påsk

Uppdaterad
Publicerad

Hotet om en dansk storkonflikt är inte över. Bryter strejken ut veckan efter påsk, drabbas tusentals tågpendlare men också 2 400 skåningar, som är offentliganställda i Danmark.

Den 4 april hotar 100 000 offentliganställda i Danmark med att gå ut i strejk på grund av missnöje med lönerna.

Arbetsgivaren har svarat med lockout av 440 000 personer från den 10 april, och intensiva förhandlingar pågår just nu i slutna rum.

– Det är omöjligt att säga något om oddsen. Men tyvärr talar mycket för att det blir en konflikt, säger Johan Wessman, vd för Øresundsinstituttet.

Tågpendlaren Michael Randropp är luttrad. Under sina nio år som talesperson för Pendlerklubben Kystbanen, har han varit med om två stora slag mot tågtrafiken. 

”Strejken blir värst”

Först var det konkurshotet 2010 mot entreprenören DSB First. Sedan kom gräns- och id-kontrollerna under flyktingkrisen 2015 – 2016. Snart kan det bli ett tredje problem.

– Strejken kommer att bli värst av de tre, även om id-kontrollerna drog ut över lång tid, säger Michael Randropp.

 Varje dag tågpendlar 8 000 personer mellan Skåne och Danmark och på Skånetrafiken undersöker juristerna om det är strejkbryteri att ersätta tågen med buss.

2 400 offentliganställda

Den danska konflikten handlar dock inte bara om transporter.

– I Skåne finns det 2 400 personer som är offentliganställda i Danmark. Det kan bli dubbla hinder för dem: Dels kan de inte ta sig till jobbet, dels är de förhindrade att jobba, säger Johan Wessman på Øresundsinstituttet.

På Pendlerklubben Kystbanen har man, som sagt, varit med förr och förbereder sig nu för samma insats som under gränskontrollerna.

– Vi försöker få bilisterna att hjälpa oss så att de hämtar tågpendlarna på stationerna och kör dem till Metron, som är en annan väg in i Danmark, säger Michael Randropp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.