Se klippet där Malmö Djurskyddsförening tar strid för hundarna. Foto: Tullverket

Striden om de beslagtagna hundarna fortsätter – ”Sorgligt att avliva friska hundar”

Uppdaterad
Publicerad

De 14 hundar som kom till Skåne från Rumänien befinner sig i förvar i väntan på avlivning. Nu tar Malmö Djurskyddsförening strid för hundarna.

-  Vi betalar gärna för alla kostnader för hundarna fram tills att de kan omplaceras, säger Emma Aldin, ordförande för Malmö Djurskyddsförening.

Hundarna som köpts via Facebook av personer från hela Sverige befinner sig ännu i isolering då det inte kan uteslutas att någon av dem bär på rabiesviruset. Därför har länsstyrelsen beslutat att hundarna ska avlivas.

Malmö Djurskyddsförening är nu villiga att ta på sig alla kostnader för hundarna och ansvara för en omplacering efter avslutad karantän.

– Vi tycker att skälen i beslutet inte håller. Vad gäller smittskyddet så sitter de ju i karantän för att man ska säkerställa att det inte finns någon rabiesspridning och den kostnaden kan vi stå för, menar Emma Aldin på Malmö Djurskyddsförening.

Leif Felton, länsveterinär, menar att det inte går att överlåta ett myndighetsuppdrag till ideella organisationer.

– Kostnaderna för ärendet är inte avgörande för beslutet. Det är transportören som i slutändan kommer få stå för kostnaderna och vi vill hålla dem nere men det är inte avgörande, säger han.

”Jättetråkigt att behöva avliva djur”

Leif Felton tycker det är sorgligt att behöva avliva hundarna men menar att det inte är länsstyrelsen som skapat situationen utan säljarna och köparna av hundarna. Som myndighet kan de inte ta risken, även om den är minimal, att en smitta sprids om de skulle omplacera hundarna hos nya ägare.

Malmö Djurskyddsförening vill framförallt se att sådana här situationer inte uppstår till att börja med.

– Det är otroligt många hundar som årligen avlivas för att de kommer till gränsen med oseriösa transportörer. Det behövs strängare regler kring detta, hårdare straff så att det blir färre oseriösa säljare, säger Emma Aldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.