Foto: TT

Studenter stängs av för kopierade uppsatser

Två studenter vid Malmö högskola stängs av för fusk och ytterligare två varnas av högskolans egen disciplinnämnd.

Enligt anmälan har en av studenterna i samband med en B-uppsats kopierat en stor del av arbetet från en C-uppsats vid Lunds Universitet. Hon medger att hon fuskat och åberopar ekonomiska och personliga problem som bakgrund till sitt handlande.

Disciplinnämnden stänger av henne från all undervisning i sex veckor under februari och mars.

Avstängning drabbar också en annan student, vars hemtentamen är alltför lik en annan students text. Hon uppger dock att det rör sig om ett misstag, att hon helt enkelt skickat fel papper till examinatorn. Men disciplinnämnden dömer ändå henne till sex veckors avstängning.

Vidare anser en anmälare att en students arbete innehåller tankar, meningar, och frågeställningar som är alltför likt ett annat arbete. Men här anser nämnden att det inte går att avgöra om alla textstycken är plagierade, och nöjer sig därför med en varning.

Samma straff, alltså en varning, blev det för en student, som under en tentamen hade med sig en avstängd mobiltelefon när han kom ut från toaletten, något som strider mot reglerna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer