Studieförbundet Vuxenskolan måste betala tillbaka statsbidrag som de fått för musikverksamhet i Skåne under 2018-2020. Orsaken är att förbundet felrapporterat verksamhet. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Studieförbund i Skåne gjorde fel – tvingas betala tillbaka statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Folkbildningsrådet har beslutat att Studieförbundet Vuxenskolan ska betala tillbaka närmare 4 miljoner kronor som de fått i statsbidrag för musik- och hiphopverksamhet som ägt rum i Skåne under tre år. Nu polisanmäler förbundet sin egen verksamhet.

– Delar av den här verksamheten har kontrollerats tidigare. Men efter en anonym anmälan som kom in till oss våren 2021 och ytterligare granskning, har man nu konstaterat att bidraget använts felaktigt, säger Thor Rutgersson, kommunikatör på Folkbildningsrådet, till SVT Nyheter Skåne.

Enligt Folkbildningsrådets beslut har Studieförbundet Vuxenskolan brustit i genomförande och rapportering av delar av studieförbundets musikverksamhet i Skåne under åren 2018-2020.

Det rör sig om drygt 2 000 arrangemang och omkring 130 000 studietimmar inom musik- och hiphopverksamhet som ska ha rapporterats felaktigt och som Studieförbundet Vuxenskolan nu ska betala tillbaka sina bidrag för. Sammanlagt ska drygt 3,9 miljoner kronor återbetalas till staten.

– Det har skett en dubbelrapportering där det har funnits samma deltagare i två olika studieförbund samtidigt. 90 deltagare har förekommit i de båda förbunden. Det håller inte att säga att de har varit olika grupper och band i de olika förbunden, säger Thor Rutgersson.

Polisanmäler sig själva

Studieförbundet Vuxenskolan bekräftar i ett underlag till Folkbildningsrådet att de har lämnat felaktig rapportering, då musikverksamhet fått stöd från både Studieförbundet Vuxenskolan och Kulturens bildningsverksamhet för samma sorts verksamhet som bedrivits i två olika studieförbund.

”Sedan april 2021 har förbundskansliet haft en pågående intern granskning av hiphopverksamheten i Skåne där vi delar den bedömningen som folkbildningsrådet gör gällande återbetalning av statsbidrag”, säger Camilla Linder, ekonomi- och analyschef på Studieförbundet Vuxenskolan, i ett mejl till SVT.

På tisdagen uppgav förbundet i ett pressmeddelande att deras egen granskning tyder på ”orimligt stora utbetalningar” och att de även polisanmält ärendet: ”Det handlar om betydande belopp som föranleder misstankar om brott. Vi har därför idag gjort en polisanmälan med rubriceringen misstänkt bedrägeri.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer