Surrogatfrågan splittrar partierna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Centerpartiet är två partier som står oenade.

Det råder delade meningar i riksdagen om altruistiskt surrogatmödraskap, där surrogatmodern inte gör en ekonomisk vinst, ska tillåtas i Sverige eller ej. Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet är för en legalisering, medan Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna säger nej. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har däremot inte tagit ställning i frågan än, och deras beslut kan komma att bli avgörande. Miljöpartiet har uttalat sig om att de är ”försiktigt positiva”, men inget av de båda partierna har satt någon tidsplan för när man förväntas ta ställning i frågan. 

Socialdemokraterna oeniga 

Socialdemokraterna är ett av flera partier i riksdagen som är splittrade i frågan. Kvinnoförbundet S-kvinnor säger nej till surrogatmödraskap, medan HBT-Socialdemokrater säger ja. Carina Ohlsson är förbundsordförande för S-kvinnor och hon tror att de har stor chans att påverka sitt moderparti. 

– Jag tror att chanserna är goda. Det finns både kvinnor som är för och emot inom S-kvinnor, men när vi hade förbundsmöte med tillhörande diskussion kom vi fram till att säga nej. Och vi hoppas även att vårt moderparti kommer att göra det. 

Regeringens utredning föreslår att altruistiskt surrogatmödraskap inte ska regleras i Sverige och att det inte ska finnas några riktlinjer för de barn som ändå tillkommer genom kommersiella arrangemang utomlands. Men Sören Juvas, förbundsordförande för HBT-Socialdemokrater, tycker inte att utredningen är tillräcklig.

”Ska ha rätt till trygghet”

– Utredningens förslag är inte bra. Det saknas ett barnperspektiv och man har inte behandlat frågan på ett tillräckligt nyanserat sätt. Hur ska utredningens förslag kunna gynna de barn som tillkommer på det här sättet och de kvinnor som utnyttjas? Det är en omogen debatt som har förts och frågan behöver utredas på nytt. 

Sören Juvas tycker inte att utredningen har fokuserat på rätt saker. 

– Hela synsättet verkar vara att straffa de som har valt att skaffa barn på det här sättet. Oavsett hur barnen har tillkommit ska de ha rätt till trygghet. Det här innebär bara sämre livsvillkor för dem. 

”Inte en prioriterad fråga” 

Carina Ohlsson, förbundsordförande för S-kvinnor, säger att altruistiskt surrogatmödraskap inte har varit en prioriterad fråga inom moderpartiet under det senaste året. Hon menar att det är en av anledningarna till att Socialdemokraterna ännu inte tagit ställning i frågan. 

– Frågan har inte varit i fokus, utan man har prioriterat annat framför det här. 

Hur har ni drivit frågan sedan regeringens utredning sa nej till altruistiskt surrogatmödraskap i februari? 

— Vi har samverkat med andra organisationer, exempelvis Kvinnliga läkares förening. Vi har även haft samtal med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och skrivit ett remissvar till utredningen. 

Centern splittrat

Även Centerpartiet är splittrade i frågan. Centerpartiet är positiva till altruistiskt surrogatmödraskap, men kvinnoförbundet Centerkvinnorna säger nej. 

— Det här är ingen fråga som egentligen är svart eller vit. Men när vi har vägt samman allting så ser vi att riskerna för att kvinnor och barn utnyttjas och blir en sorts handelsvara är övervägande och därför säger vi nej, säger Centerkvinnornas förbundsordförande Sofia Jarl. 

På Centerpartiets partistämma 2013 ställde sig partiet positiva till altruistiskt surrogatmödraskap. Men Sofia Jarl tror ändå att de har möjlighet att påverka sitt moderparti. 

— Nu har det ju regeringens utredning rekommenderat att man inte ska reglera surrogatmödraskap i Sverige. Så visst finns det utrymme för diskussioner, säger hon 

Anders W Jonsson, vice partiordförande för Centerpartiet, ser inte splittringen inom partiet som något allvarligt. 

– Det händer emellanåt att vi är oeniga i vissa frågor. Att Centerkvinnorna har tagit ställning emot altruistiskt surrogatmödraskap har vi vetat länge. Men Centerpartiet kommer vara fortsatt positiva till att införa altruisitskt surrogatmödraskap i svensk sjukvård. 

BILDTEXTER: 

  1. Carina Ohlsson S-kvinnor  Carina Ohlsson Foto: Minna Ridderstolpe 
  1. Sören Juvas HBTS  Sören Juvas Foto: Socialdemokraterna.se 
  1. Sofia Jarl Centerkvinnorna.   Sofia Jarl Foto: Centerkvinnorna.se 

Moderaterna: JA  

Liberalerna: JA  

Centerpartiet: JA 

Miljöpartiet: Inte tagit ställning (”Försiktigt positiva”)

Socialdemokraterna: Inte tagit ställning

Vänsterpartiet: NEJ  

Sverigedemokraterna: NEJ  

Kristdemokraterna: NEJ  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.