Foto: SVT

Surrogatmamman ”Nana” fick inte sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

Georgiska ”Nana” var surrogatmamma men blev utan betalning. De tilltänkta föräldrarna vägrade betala när tvillingparet dog. 

– Det fanns perioder då jag inte ville leva längre. När jag tänkte på barnen tänker jag att jag skulle dött i stället för dem, säger hon. 

Genom kvinnoorganisationen Anti-Violence Network of Georgia har vi kommit i kontakt med Nana, som egentligen heter någonting annat. Hon är 33 år gammal och bor i Georgiens huvudstad Tbilisi. 2011 bestämde hon sig för att bli surrogatmamma för att kunna försörja sin familj.  

– Jag hamnade i en chock när jag inte hade några pengar alls för att kunna köpa någonting till mina barn, säger hon. 

Byråer förmedlar kontrakt

Nana berättar att hon känner 15-20 andra georgiska kvinnor som också har valt att bli surrogatmammor. Och enligt henne är det allt fler kvinnor i landet som blir det.  

– De är nöjda. Vissa har varit surrogatmammor två eller tre gånger. En del har köpt hus och andra har lämnat Georgien med sina pengar, säger Nana.   

Surrogatarrangemang i Georgien sker genom byråer som förmedlar kontakt mellan surrogatmammor och ofrivilligt barnlösa par. Innan arrangemanget skrivs flera kontrakt mellan de olika parterna.  

Vad hade du för förväntningar när du bestämde dig för att bli surrogatmamma? 

– Jag hade inte så mycket förväntningar, men jag visste att jag behövde skriva på för att ta mig fram i livet. Jag tänkte att livet skulle bli bättre och att mina barn inte skulle behöva se mina tårar.  

Förlorade 100 000 kronor 

Nana födde en flicka och arrangemanget blev lyckat för alla parter. Därför bestämde hon sig för att vara surrogatmamma igen och 2014 födde hon tvillingar åt ett israeliskt par. Barnen föddes två månader för tidigt och ett av barnen dog vid födseln. Det andra barnet följde med sina föräldrar till Israel, men två veckor senare fick hon reda på att även det barnet hade dött.  

– Eftersom mitt första barn dog trodde de att jag var sjuk. Han sa ”du har varit gravid sju gånger och du lurade mig. Du kommer inte få några pengar”, berättar hon. 

Föräldrarna vägrade betala Nana de nästan 110 000 kronor hon hade blivit lovad och i stället fick hon bara några tusenlappar. Nu pågår en rättegång mellan paret och Nana, men hon tror inte att hon kommer få några pengar för arrangemanget.  

Ångrar sitt val 

Hela händelsen ledde till en ekonomisk kris och en djup depression för Nana.  

– Det fanns perioder då jag inte ville leva längre. På grund av mina barn försöker jag inte tänka så. Det är inte på grund av att jag ville ha pengar. Men när jag tänker på barnen så tänker jag att jag skulle dött i stället för dem, säger hon. 

Nana berättar att om hon hade vetat vad som skulle vänta henne hade hon aldrig närmat sig kontraktet.  

– Jag ångrar det nu, men om allt hade skötts annorlunda hade jag kanske inte ångrat det.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.