FN:s rapportör, Maud de Boer-Buquicchio, är oroad över situationen i Georgien. Foto: Anton Lernstål/Ohchr.org

Surrogatmammor får inte se barnet när det fötts

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har granskat kontrakten från den byrå i Georgien som surrogatmamman ”Nana” varit kopplad till. Genom att skriva under förlorar kvinnorna rätten till fri abort. FN:s rapportör är oroad över situationen i Georgien och menar att det inte finns någon reglering som skyddar barnen och kvinnornas rättigheter.

När vi granskar kontrakten från den byrå som ”Nana” varit surrogatmamma vid framkommer att kvinnorna förlorar rätten till fri abort, som annars är en rättighet för kvinnor i Georgien. I kontrakten står att hon endast får göra en abort om det uppstår livshotande skador under graviditeten och att tre medicinska experter då måste ge sitt medgivande. Surrogatmamman får inte heller se barnet vid födseln och de tilltänkta föräldrarna skrivs in på barnets födelseattest, vilket innebär att kvinnan inte kan ångra sig och behålla barnet. 

FN:s rapportör oroad

Maud de Boer-Buquicchio är FN:s särskilda rapportör för frågor om barnhandel, barnprostitution och barnpornografi. Hon besökte Georgien i april i år och under besöket tog hon upp situationen med de surrogatarrangemang som sker i landet.

Hon är oroad över surrogatarrangemangen i Georgien, i synnerhet de kommersiella arrangemang som genomförs av internationella par. Hon menar att det inte finns någon reglering som skyddar barnen och surrogatmammornas rättigheter.  

Kan undvika direktkontakt

Vidare finns en hel del andra saker som är anmärkningsvärda i kontrakten. Om föräldrarna vill säkerställa sig om att surrogatmamman lever ett hälsosamt liv så kan den tilltänkta mamman kräva att bo med surrogatmamman fem dagar varje månad.

Det står även att de tilltänkta föräldrarna kan undvika all form av direktkontakt med surrogatmamman om de vill. Om en läkare anser att det innebär en risk för missfall eller komplikationer om kvinnan arbetar så ska hon sluta arbeta under graviditeten men hon kan inte kräva några extra pengar för förlorad inkomst från de tilltänkta föräldrarna. Hon ska dessutom vara tillgänglig i två år efter födelsen om föräldrarna vill ha kontakt med henne.

Den särskilda rapportören kommer presentera en fullständig rapport om besöket i Georgien på det 34:e mötet i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève i mars 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.