Foto: TT

SUS har tappat 800 sjuksköterskor på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Under drygt fem år har 800 tillsvidareanställda sjuksköterskor sagt upp sig från Skånes universitetssjukhus på egen begäran. Och avhoppen fortsätter.

Samtidigt som sjuksöterskebristen är stor i Skåne brottas Skånes universitetssjukhus med att sjuksköterske väljer att säga upp sig.

Under drygt fem år har 800 tillsvidareanställda sjuksköterskor sagt upp sig på SUS egen begäran. I år, fram till november, har 140 sjuksköterskor lämnat sitt jobb, skriver Sydsvenskan.

– Den nationella bristen på sjuksköterskor gör att vi som arbetsgivare måste bli bättre på att behålla personalen. Vi måste tänka till, säger Gudrun Berggren, personalchef, till tidningen.

Under en 24-månadersperiod har SUS i Malmö och Lund, som i dag saknar cirka 130 sjuksköterskor, en personalomsättning på 15 procent gällande tillsvidareanställda. Aningen hög, men inte extrem, anser personalchefen.

– Lönen och arbetstiderna påverkar också, men de flesta lyfter fram arbetsmiljöfaktorerna, stressen och osäkerheten, säger Gudrun Berggren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer