Marie Telenius i Malmö var en av dem som möttes av tekniska problem och informationsbrister när hon ville boka vaccinationstid under måndagen. Foto: SVT/TT

Stora bokningsproblem när fas 4 öppnade i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På måndagmorgonen kunde 50-59 åringar boka tid för att få covidvaccin, men efter fem minuter började 1177.se att krångla och det var svårt att komma fram till bokningssidan.

– Jag tycker att det är katastrof, säger Fredrik Stenström, en av alla som försökte boka tid för vaccination.

Klockan 9.00 skulle det vara möjligt för de cirka 150 000 skåningar som är 50-59 år att boka tid för vaccination på 1177.se, men flera personer som SVT Nyheter varit i kontakt med vittnar om att hemsidan hakar upp sig och att de inte kommer fram till själva bokningskalendern.

– Jag gick in på hemsidan via min dator och själva bokningen har varit dålig. Det finns inga tider, det står att det öppnar på måndag och sen har aktörerna annan information än vad 1177 har, det skapar kaos och tynger ned systemen, säger Malmöbon Marie Telenius, som förgäves försökte boka en vaccinationstid under måndagen.

Coronavirus i Skåne

Fredrik Stenström i Hästveda var en dem som förgäves försökte att boka tid.

– I en halvtimme höll jag på och försökte uppdatera sidan. Till slut kom jag till bokningssidan och hittade en tid, men då hakade sajten upp sig igen och jag lyckades inte slutföra bokningen, säger Fredrik Stenström.

Efter en stund bekräftade Region Skåne problemen med bokningen och skriver så här i ett mejl till SVT Nyheter Skåne:

”Bokning av vaccination för de som är 50-59 år öppnade idag på morgonen. Det var högt tryck på bokningstjänsterna och tekniska problem har tyvärr uppstått. Vi arbetar på att lösa problemet.

Regionen uppmanar också de berörda åldersgrupperna att inte ringa sin vårdcentral även om de inte kommer fram via webbbokningen.

– Det kändes först skönt att jag hade möjlighet att boka, men nu känns det ju ganska uppgivet, säger Fredrik Stenström från Hästveda.

”Vi hade räknat med anstormning, men det blev mer än vi någonsin kunnat tro”

Den privata vaccinatören Macc Scandinavia, som erbjuder vaccinationstider i Arlöv, tog under en timme emot 1,5 miljoner anrop. Det fick servern att krascha och en anledning uppges vara att många som inte är i åldern 50-59 har försökt att boka tid för covidvaccin.

– Jag förstår att många vill få sitt vaccin så fort som möjligt, men om massvaccineringen ska fungera som det är tänkt måste skåningarna följa den turordning som är planerad. Den som är under 50 år får i dagsläget inte boka tid, enligt de direktiv vi har från Region Skåne, skriver Kenneth Kronohage på Macc Scandinavia i ett pressmeddelande.

Vaccin erbjuds på sex orter

Inledningsvis är det på sex platser i Skåne som privata vårdgivare erbjuder vaccin. I Malmö, Kristianstad, Lund, Ängelholm, Arlöv och Klippan.

Det är fritt fram för alla 50-59 åringar att boka tid på vilken som helst av dessa orter.

All information om Skånes olika vaccinationsställen och hur man bokar tid ska finnas på 1177.se

I videon berättar Malmöbon Marie Telenius om vad hon möttes av när hon skulle boka tid för vaccinering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet