Förfallet tilltar i jättefastigheten Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Kinesiska muren förfaller – följ med in i huset på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har tagit en rundvandring i skandalhuset Kinesiska Muren på Rosengård i Malmö. Förfallet tilltar och nu sätter vissa medlemmar i bostadsrättsföreningen sitt hopp till ett antal nytillträdda styrelsemedlemmar.

Vid en konkurs skulle medlemmarna förlora sina hem, men ha kvar sina skulder.

Redan några steg in i huset blir förfallet tydligt. Det är kallt, det är mörkt, det är smutsigt. Och hissen är som vanligt trasig.

Det har den varit i över ett år, berättar en kvinna vi möter i trapphusets mörker. Hon är på väg ner till fots – från sin lägenhet på nionde våningen.

Kinesiska muren i Malmö

– Det är jättesvårt för alla som bor här, men särskilt för barnfamiljerna, säger hon.

Bristerna är många och blir värre, något som Sydsvenskan har granskat i en lång rad artiklar. Bakgrunden är enligt Sydsvenskans granskning att tidigare styrelser kört ekonomin i botten och att de boende upplever sig ha förlorat kontrollen över bostadsrättsföreningen. Detta har i sin tur lett till att det nu saknas pengar till grundläggande underhåll och föreningen riskerar konkurs, något som skulle göra de boende hemlösa.

Kämpar mot förfallet

Nu hoppas de boende i föreningen, att ett antal nytillträdda styrelsemedlemmar ska rycka upp skötseln av huset, och rädda föreningen undan en konkurs.

Annars kommer medlemmarna förlora sina hem men ha kvar sina skulder.

I väntan på en lösning kämpar de därför på med vardagen och det tilltagande förfallet.

Styrelsen: ”Vi kan inte åtgärda på grund av skulder”

SVT Nyheter Skåne har försökt få en intervju med styrelsen, men de har avböjt och svarar istället på frågor via mejl:

Hur kommer det sig att ni inte renoverar hissen, fixar elen och fukt- och mögelskadorna? 

– Samtliga problem som nämns har vi dessvärre inte möjlighet att fixa såsom föreningens ekonomi ser ut idag. Problemen har inte uppstått nu utan det har tagit flera år av misskötsel för att komma till dagens skick av fastigheten. Som ni förstår handlar det inte om att styrelsen inte vill åtgärda problemen, det handlar om att vi inte kan åtgärda problemen på grund av skulderna. Det behövs tid för att betala av äldre skulder så att föreningen kommer till ett läge där man faktiskt kan åtgärda problemen.

Vad har ni för planer för huset?

– Styrelsen jobbar på att stärka föreningens ekonomi. Detta arbete pågår fortfarande där styrelsen försöker se till att alla medlemmar betalar sina avgifter och genomföra en avgiftshöjning som bättre motsvarar föreningens utgifter. Vi har en lista över problemen som behöver åtgärdas med offerter och dessa kommer tas itu med allt eftersom det blir ekonomiskt möjligt.

SVT Nyheter Skåne har även försökt nå representanter för den förra styrelsen, men utan resultat.

Följ med på en tur i den svårt nergångna Malmöfastigheten Kinesiska muren i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet