Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till campingen i Sibbarp och träffa vana camparen Birgitta Ramsbjer i klippet. Foto: Renato Rakonic/SVT

Svensk camping går mot rekordår: ”Fullbokade nästan varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

2022 var ett rekordår för svensk camping, och redan nu spår branschorganisationen Svensk Camping att 2023 kommer slå förra årets rekord på 17,1 miljoner gästnätter.

Det är fullt av besökare på campingen i Sibbarp i Malmö, och destinationschef Victoria Verdes tror att campingen kommer slå rekord i antal besökare i år.

De ser både fler internationell gäster, men även ett uppsving bland svenska campare.

– Vi är fullbokade nästan varje dag, säger Victoria Verdes.

Säsongen pågår fortfarande

2022 var antalet gästnätter 17,1 miljoner i hela Sverige. Vad siffran i år kommer landa på är för tidigt att säga.

– Vi har inte fått konkreta siffror för årets campingsäsong, den pågår ju fortfarande. Men de signaler jag får från campingplatserna runt om i landet är att det går bra, enligt förväntningarna, säger Peter Jansson, tf vd för branschorganisationen Svensk Camping, och fortsätter:

– Vi ser också en en ökning av antalet utländska besök, nu när det är så varmt i södra Europa söker fler sig hit. Dessutom är den svenska valutan gynnsam för utländska besökare.

Dyrare att campa

Campingen i Malmö har höjt sina priser till följd av en ökad efterfrågan och dyrare el. Trots det ser de inte att det påverkat efterfrågan.

Gästerna verkar ha förståelse för prishöjningen.

– Gästerna har sett att det blivit dyrare i campingvärlden, men de tänker nog att även campingarna måste höja sina priser när resten av världen gör det, säger Victoria Verdes, destinationschef på First Camp Sibbarp i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.