Mattias Sigfridsson samordnar kontakten mellan svensk och dansk polis. Foto: Esfar Ahmad

Svensk polis: ”Ingen begäran om sökinsats har kommit”

Uppdaterad
Publicerad

Den skånska journalisten Kim Walls försvinnande är fortfarande en gåta för polisen. Någon begäran om sökinsats från dansk polis har inte kommit än, det meddelade Malmöpolisen på en pressträff på tisdagen.

– Skulle det komma begäran om en sökinsats så skulle fler kunna jobba med det. Just nu är vi ett fåtal personer, säger Mattias Sigfridsson.

Den svenska polisen har inte genomfört något organiserat sök efter den försvunna kvinnan på svensk sida, trots att strömmarna i området rört sig mot Sverige.

Mordet på Kim Wall

– Om det finns en kropp i vattnet, vilket inte är säkert, så är det sannolikt att den färdats mot Sverige.

Varför har man då inte bett om hjälp från svensk polis?

– Det är väl för att man bedömer att sökinsatsen som bedrivits inte längre är framgångsrik för att hitta en person vid liv, om det är så att kroppen skulle finnas i vattnet. Man söker efter den mer lågintensivt nu.

LÄS MER: Polisen lånar militärens flygplan i sökandet

Foto: TT/Tom Wall

Hundratals har hört av sig med tips

Hittills har runt 300 personer kontaktat Köpenhamnspolisen angående fallet. De flesta har hört av sig de senaste 24 timmarna.

Polisen har tagit emot många bilder och filmer från ubåten då den lämnade Köpenhamn under torsdagen.

Den danska polisen vet att ubåten lämnade Köpenhamn den 10 augusti vid sju-tiden på torsdagskvällen. Den senaste bilden polisen har fått togs vid halv-nio samma kväll.

Utöver det vet polisen att ett fartyg var nära att krocka med ubåten runt midnatt natten till fredagen, innan ubåten syntes igen på fredagen vid halv elva i Kögebukten. 

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet

Uppmaning till allmänheten

Svensk polis har samarbetat med dansk polis sedan i fredags och lämna löpande över eventuella vittnesuppgifter från svenskt vatten. Polisen uppmanar allmänheten att hålla utkik i svenska farvatten.

Vid en eventuell förfrågan om en sökinsats från svenskt håll kan polis och sjöräddning hjälpa till med vattensök och flygsök.

LÄS MER: Vännen: ”Hon hade inte gått in i en situation som känts farlig”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet