Att Sydvästlänken åter skjuts upp oroar Per Tryding på Sydsvenska Handelskammaren. Foto: Sydsvenska Handelskammaren / SVT

Sydsvenska Handelskammaren: ”Vi går miste om arbetstillfällen”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Sydvästlänken åter skjuts upp skapar oro på Sydsvenska Handelskammaren.

– Vi går miste om investeringar och arbetstillfällen när det finns risk för elbrist, säger Per Tryding.

Först i oktober 2020 kan den nya högspänningsledningen Sydvästlänken tas i drift, det är Svenska Kraftnäts nya besked efter att sommarens tester visat på flera skarvfel.

– Tyvärr har vi fått ta beslutet att flytta fram datumet ett år, säger Sverker Ekhage, ansvarig investering Sydvästlänken.

Förseningen innebär att mindre effekt kan överföras från norra till södra Sverige. Elpriset i Skåne kommer att fortsätta vara högre jämfört med övriga Sverige.

– Blir det en kall vinter i Skåne kan det bli en kapacitetsbrist när efterfrågan på el stiger och därmed fortsatt högt elpris, menar Sverker Ekhage.

Hindrar skånska företag att expandera

På Sydsvenska Handelskammaren menar man att företag inte vågar expandera om det finns en risk för elbrist.

– Vi kommer att gå miste om investeringar och arbetstillfällen om vi inte kan garantera en bra elförsörjning, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren.

Som exempel menar han att det inom byggbranschen finns projekteringar som lagts på is.

– De har fått besked att det inte går att säkerställa en strömförsörjning.

Klimatanpassningar behöver el

Per Tryding menar också att beskedet att Sydvästlänken skjuts upp igen kommer mitt i ett skede när många företag vill klimatanpassa.

– För att utöka tågtrafiken och använda elbilar behövs det ström. Det finns en risk att en elbrist stannar upp utvecklingen av klimatanpassningar, säger han.

– Vi har fått höra i tio års tid att Sydvästlänken ska komma, men det blir bara uppskjutet hela tiden, avslutar Per Tryding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.