Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad/TT

Svenskgrundade Tetra Paks planer trots sanktioner: Mellanhänder för fortsatt leverans till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Läckta dokument från den svenskgrundade förpackningsjätten Tetra Pak visar att företaget planerade att använda mellanhänder för att fortsätta leverera produkter till Ryssland, trots att man hävdade att verksamheten i landet hade upphört. Det enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Tetra Pak har hävdat att deras närvaro i Ryssland upphörde i september 2022. Då skulle verksamheten i landet ha tagits över av ett företag utan någon koppling till Tetra Pak.

Men i läckta dokument som DN tagit del av framgår att Tetra Pak planerade att använda ett annat bolag som mellanhand – för att fortsätta skicka varor till Ryssland. Dokumenten är från oktober 2022, och planerna visade att mellanhanden skulle ta över varor från Tetra Pak och därefter föra dem till Ryssland.

Mottagaren i Ryssland skulle vara det bolag som enligt Tetra Pak har tagit över verksamheten i landet. I dokumenten står det bland annat:

”Viktigt: det får inte finnas någon referens till Tetra Pak på kartonger, påsar, etiketter för beställningar till Ryssland”.

Tullregister visar leveranser

Om planerna blev av står inte i de dokument som DN har tagit del av, men data från ryska tullmyndigheter visar att leveranser kommit från samma mellanhand som nämns i Tetra Paks planer. Leveranserna forsatte fram till februari i år.

Själva produkterna uppges i tullregistren komma från Tetra Pak och mottagaren är det nya ryska bolaget som ska ha tagit över Tetra Paks verksamhet i Ryssland.

Tetra Pak: Känner till dokument

Tetra Pak svarar på några av tidningens frågor via e-post och bekräftar att man känner till dokumenten, men säger att de inte var godkända eller färdigställda. De bekräftar affärsrelationer med bolaget som fortsatt leverera till Ryssland, men understryker att mottagaren i Ryssland inte längre ägs av Tetra Pak.

Vidare uppger de att de varit öppna med leveranserna till Ryssland gentemot sina leverantörer, för att försäkra dem om att produkterna inte är förbjudna enligt gällande sanktionsregler. Det ska ha rört sig om ”begränsade leveranser” under en ”övergångsperiod”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.