Foto: Lillemor Birgersson

Sverige blir 35 meter kortare

Uppdaterad
Publicerad

Nu rivs den förfallna piren vid Smygehuk utanför Trelleborg. Därmed blir Sverige 35 meter kortare.

Smygehuk är Sveriges sydligaste punkt. Oavsett om man räknar med piren eller inte. Och om man bortser från att piren inte är landyta så blir Sverige nu lite kortare. Närmare bestämt 35 meter.

Med åren har den förfallit och blivit i allt sämre skick. Sedan flera år har den bedömts som livsfarlig att gå ut på.

– Den har varit avstängd i flera år men folk har klivit över avspärrningarna för att fiska eller för att komma nära vattnet, säger Hans Lilja, projektledare på Trelleborg kommun och ansvarig för rivningsprojektet.

En grävmaskin försedd med betonghammare har tagit bort betongplattan som utgjorde piren. Kvar är två rostiga stålväggar. Dessa kommer vara kvar till hösten för att först då plockas bort.

Anledningen är att kommunen bara har tillstånd att arbeta med rivningsarbetet under våren och hösten. Under sommarmånaderna hade arbetet stört för mycket.

Foto: Lillemor Birgersson

Samtidigt krävs det att de rostiga stålväggarna plockas bort för att det ska gå att se vilken effekt piren har haft på Smygehuks bukt.

– Det finns de som tror att piren är en del av Smygehuks problem med tången, säger Hans Lilja.

Själv är han osäker på vilken effekt piren egentligen haft på den stora mängd tång som brukar samlas vid stranden.

– Det är väldigt svårt att säga om det kommer bli jättebra eller dåligt, vi får helt enkelt se framöver, säger han.

Klart är i alla fall att havsströmmarna kommer att förändras när stålväggarna försvinner. Det kommer även bli något bredare öppning för de som vill segla ut från hamnen. Och Sverige blir 35 meter kortare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.