Foto: Johan Nilsson/TT

Sverigedemokraterna i Bromölla vädjar till politiska motståndare

Publicerad

Bromölla brottas med ekonomiska problem. Den styrande SD-ledningen behöver hjälp för att få igenom ett tufft sparpaket som drabbar framför allt skola, förskola, kultur och fritid.
– Det mesta är svårt att få igenom, säger kommunalrådet Eric Berntsson (SD).

Bromölla kommun brottas med ett underskott på 27 miljoner kronor. Sverigedemokraterna har lagt fram ett besparingförslag för att få ekonomin i balans. Hittills har de styrande haft svårt att få igenom sina förslag.

– Vi har har ett knepigt parlamentariskt läge. Ibland är det oppositionen som styr kommunen,  säger Eric Berntsson (SD), kommunalråd i Bromölla.

Han tog över ledningen av kommunen från Socialdemokraterna efter valet 2018. Sverigedemokraterna har inga givna stödpartier att luta sig mot utan behöver förhandla med de andra partierna i kommunfullmäktige för att få igenom sin politik.

Extrainkallat möte före semestern

Eric Berntsson har kallat till ett extra kommunstyrelsemöte. På måndagen ska politikerna träffas för att diskutera pengar.

– Ekonomin vek sig ganska rejält förra kvartalet. Vi har lagt ett grundförslag till besparingar och vill ha en dialog med de andra partierna.

Det tidigare kommunalrådet, Jenny Önnevik (S) vill inte föregripa mötet och säga hur Socialdemokraterna ställer sig till Sverigedemokraternas förslag. Hon har tidigare kritiserat det nuvarande styret.

– Om man vill styra en kommun så får man också göra det, säger Jenny Önnevik till SVT Nyheter Skåne.

Besparingar inom skola, kultur och fritid

Sverigedemokraterna vill göra besparingar på drygt tio miljoner kronor. Tre miljoner av dem inom skola och förskola. Ett förslag som redan mött kritik är att flytta årskurs 4-6 från Gualövs skola till Humleskolan. Sverigedemokraterna vill även omvandla fler tjänster som förskollärare till barnskötare.

– Det finns idag två förskollärare och en barnskötare per avdelning. Framöver kan det bli fler barnskötare och färre förskollärare, säger Eric Berntsson.

Sverigedemokraterna vill sälja Näsums idrottshall och Bromölla camping. De vill ta bort ungdomsrådet och halvera kommunens föreningsbidrag. Dessutom föreslår de effektiveringar på två miljoner inom arbetsmarknadsenheten Bryggan samt en halv miljon inom kultur och fritid.

De beslut som tas på kommunstyrelsens möte under måndagen kommer att gå vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Skåne
Mer Nyheter