Jessica Stegrud från Höllviken ska de kommande fem åren representera Sverigedemokraterna i Europaparlamentet. Foto: TT

Sverigedemokraterna EU-valets vinnare i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Snart är de sista rösterna i EU-valet räknade och i Skåne gick Sverigedemokraterna framåt i alla kommuner. Partiet lockade nästan lika många väljare som Socialdemokraterna.

I 20 av Skånes 33 kommuner blev Sverigedemokraterna största parti.

– Det stämmer väl överens med resultatet i höstens riksdagsval, säger Anders Sannerstedt, professor i statsvetenskap.

Sverigedemokraternas väljare finns traditionellt i de mindre bruksorterna och på landsbygden, men även i de så kallade utsatta områdena i de större städerna som Helsingborg och Malmö. På Almgården i Malmö fick de drygt 46 procent av rösterna

– De är väl trötta på all skit som händer här. Skjutningar och bombningar och allt, säger Jesper Lundahl, sd-väljare och boende på Almgården.

Två skåningar i EU

Skåne skickar två kandidater till EU-parlamentet. Det är socialdemokraten Heléne Fritzon och Sverigedemokraternas Jessica Stegrud.

– Det känns helt fantastiskt, det har inte riktigt landat än, säger Jessica Stegrud.

Hon har sin bakgrund inom det privata näringslivet och har sysslat med energifrågor. För henne är överstatligheten en central fråga.

– Oavsett vad jag vi kommer att jobba med så kommer jag alltid ställa frågan var makten ska ligga och till vilken grad vi ska ha överstatlighet, säger hon.

Så här fördelades de skånska rösterna i EU-valet enligt val.se.

Foto: Skärmdump val.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.