Harissamajonnäs, ångad kål, dragonpicklad morot och cashewricotta är några av ingredienserna i Sveriges godaste macka ”Kål me Morot”. Tävlingen avgjordes i Stockholm under fredagen och prispallen dominerades av skånska mackor.
Viktor Lind är från Älmhult men bor sedan en tid i Malmö där han driver restaurangen Scandwich. Han ligger bakom den veganska vinnarmackan och berättar att han dragit inspiration från den rådande hösten.
Vill öka mackans status
– Det betyder mycket att få ett kvitto på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara, säger Viktor Lind i ett pressmeddelande.
På andra plats kom vellingekonditorn Cornelia Malm med sin vegetariska macka Grantopp och på tredje plats Gabriel Olsson från Kristianstad med sin klimatsmarta macka Pea Powerplant.
Vinner 10 000 kronor
Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.
Mack-SM organiseras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och syftar att utse landets godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Vinnaren tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.