Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var aldrig fara för någon människa, säger klimataktivisten Pontus Bergendahl om de aktioner mot flygplatser som han nu avtjänar två månader i fängelse för. Foto: SVT och privat

Trängde sig in på flygplats – skånske aktivisten Pontus fick fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Bergendahl är den första klimataktivist som dömts till fängelse i Sverige. I två månader avtjänar han nu sitt straff på Tygelsjöanstalten i Malmö.

– Det håller mig borta från landningsbanorna, säger han.

Pontus Bergendahl har ett par veckor kvar av sitt straff när vi får träffa honom i ett kalt besöksrum inne på Tygelsjöanstalten. Tiden går långsamt, berättar han.

– Jag läser, skriver jättemycket och tänker, men dagarna går väldigt långsamt, säger han.

För några år sedan hoppade Lundabon Pontus Bergendahl av chefsjobbet på ett IT-företag och blev klimataktivist på heltid. Sedan dess har han medverkat i ett stort antal klimataktioner och även dömts till böter.

Dömdes till två månaders fängelse

Efter flera flygplatsaktioner, däribland två aktioner på Ängelholms flygplats 2020 och 2021, dömdes han till två månaders fängelse. Och trots att Pontus Bergendahl gång på gång bryter mot lagen i sina aktioner, ser han sig inte som en brottsling.

– Jag anser att jag har handlat i nödvärn och det är där som staten och jag har en dispyt. Staten tycker att myndigheterna hanterar nödläget på ett korrekt sätt, men det tycker inte jag. Därför sitter jag här nu. 

Ska man själv kunna bestämma vad som är lagligt och inte?

– Nej, inom civil olydnad finns vissa regler. Du får till exempel inte göra något för egen vinning, du måste vara beredd att ta ditt straff och det måste vara fredligt.

”Inte för att bråka eller skambelägga”

Han menar att civil olydnad är nödvändig för att åstadkomma förändring.

– Jag gör det inte för att bråka med folk och jag gör det inte för att skambelägga någon utan jag gör det för att uppmärksamma ett akut nödläge.

För egen del har han inte blivit rehabiliterad av fängelsestraffet utan planerar att fortsätta delta i aktioner som kan bryta mot lagen.

Vad krävs för att du inte ska återfalla i brott?

– Att politikerna tar frågan på allvar och att vi gör en kraftig omställning av samhället enligt Parisavtalet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.