Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdverktyget Platform24 för patienters kontakt med digitala 1177 har stora patientsäkerhetsrisker. Det visar en hemlig rapport. Hör SVT:s reporter Linda Fridh om avslöjandet. Foto: Anders Wiklund/TT

SVT avslöjar: Hemlig rapport underkänner 1177:s digitala lösning Platform24

Uppdaterad
Publicerad

18 av Sveriges 21 regioner använder eller planerar att använda vårdverktyget Platform24 för patienters kontakt med det digitala 1177. Men nu visar en hemlig rapport att it-systemet har stora patientsäkerhetsrisker. Tre av tio patienter sorteras fel av systemet och riskerar att få fel vård.

Den 1 juni i år stoppade Västra Götalandsregionen Platform24 och invånarnas tillgång till e-tjänsten Sök vård. ”Pionjärarbetet pausas eftersom vårdens resurser är extra ansträngda under sommaren”, uppgav regionen.

Systemet är fortsatt pausat i VGR. Det verkliga skälet kan SVT Nyheter Skåne nu avslöja. Systemet har stora brister och medför mycket höga patientsäkerhetsrisker, enligt källor.

Vårdexpressen

Redan i somras fanns en rapport i VGR som granskat avvikelser i systemet. Rapporten har inte offentliggjorts på grund av påtryckningar bland annat från bolaget bakom Platform24.

Var tredje patient hamnar fel

Enligt uppgifter till SVT ska en redigerad version av rapporten offentliggöras inom kort. Innan dess vill VGR inte lämna någon kommentar.

I den ursprungliga rapporten står bland annat att:

”I vårt material visar vi att tre patientfall av tio leder till någon form av avvikelse (...) Det mest allvarliga är att vissa fall leder till en för låg prioritet, vilket innebär en risk för patientsäkerheten. Å andra sidan leder fall med för hög prioritet till onödig resursförbrukning och undanträngningseffekter.”

Platform24 används i Skåne

Enligt en annan källa har delar av primärvårdsledningen i Skåne känt till problemen i VGR. Ändå har Platform24 fortsatt att användas, precis som på många andra håll i landet.

Skånes digitaliseringschef Caroline Schön säger att hon inte kan uttala sig om en rapport hon inte tagit del av.

Skåne köpte in systemet efter att SVT avslöjat misstänkt korruption vid upphandlingen av Vårdexpressen, ett annat it-system för patienter.

Bolaget bakom Platform24 skriver i ett mejl att man inte inte kan kommentera en rapport som inte är offentlig och menar att det inte stämmer att tre av tio patientfall innehåller felaktigheter.

Här är en sammanfattning av affären om det förra digitala vårdsystemet i Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Citat från den hemliga rapporten

”Syftet med valideringen är att undersöka om tjänsten ”Sök vård” på ett patientsäkert sätt triagerar patientens symtom till rätt vårdnivå och med rätt brådskandegrad samt om digital triage leder till en administrativ förenkling.”

”Endast 21 procent av de som sökt vård via tjänsten, slutförde processen enligt triagebedömningen. En risk som vi ser är att tjänsten kan uppfattas som otillräcklig, ologisk och svår att förstå.”

”För invånare som redan lider av en eller flera underliggande sjukdomar och använder sig av Sök-vård i dess nuvarande utformning, kan symtomhanteringen innebära en risk för dem själva. Anledningen är att triagen inte är utformad för att hantera flera symtom eller tidsförlopp hos patienten.”

”Vår undersökning har identifierat flertalet förbättringsområden som kräver ett omfattande utvecklingsarbete både av funktionalitet och innehåll av Platform24. Hittills har vi bara sett enstaka justeringar, som ej bedöms som tillräckliga för att VGR ska kunna implementera tjänsten Sök vård i nuvarande version.”

”Vår bedömning är att tjänsten Sök vård inte på långa vägar är färdigutvecklad. Betydande arbete för Platform24 kvarstår.”

Rapporten har skrivits av sex medicinska rådgivare, chefer och verksamhetsutvecklare i Västra Götalandsregionen.

Regioner där Platform24 används eller planerar att användas:

 • Skåne
 • Västra Götaland
 • Halland
 • Dalarna
 • Jämtland Härjedalen
 • Jönköping
 • Kalmar
 • Kronoberg
 • Gävleborg
 • Norrbotten
 • Västerbotten
 • Västernorrland
 • Värmland
 • Västmanland
 • Örebro
 • Östergötland
 • Uppsala
 • Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet