Lars-Göran Ritmer (M) och Cecilia Bladh in Zito (SD) under torsdagen presskonferens. Foto: Johan Dernelius

Hörbys kommundirektör lämnar med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Hörbys kritiserade kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd lämnar sitt jobb. Detsamma gäller tillförordnade socialchefen Jan Olof Sewring. Samtidigt har utredningen om vad som hände vid konferensen på Örenäs slott blivit klar. Av den framgår att två chefer badade nakna.

– Medarbetare ska inte behöva uppleva att ens chef väljer att klä av sig naken, säger kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) på en presskonferens.

Det har stormat rejält i Hörby efter de kommunala chefernas konferens på Örenäs slott i början av september.

Vid middagen dracks det en hel del och kvällen slutade med att två av kommunens chefer badade nakna i utomhuspoolen, HR-chefen Paul Eklund och tillfördordnade socialchefen Jan Olof Sewring. Flera medarbetare var upprörda efter händelsen.

– De har agerat extremt olämpligt och förtroendeskadligt för Hörby kommun, säger Cecilia Bladh in Zito.

Utredningen visar att det inte skett något brottsligt under nakenbadandet.

– Inga sexuella trakasserier eller ovälkomna närmanden har skett, säger Cecilia Bladh in Zito.

HR-chefen tillbaka

HR-chefen Paul Eklund har varit avstängd under utredningen, men får nu återgå till sin tjänst. Anledningen är att han tidigt bett om ursäkt för sitt agerande.

Socialchefen Jan Olof Sewring däremot nekar fortfarande till nakenbadandet.

– Det finns filmmaterial som visar motsatsen, så vi anser att förtroendet är förbrukat, säger Cecilia Bladh in Zito.

Stenudd lämnar sin post

Kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd får lämna sin post. Hon tonade ner händelserna på Örenäs slott. För henne räckte det med att de inblandade bett om ursäkt. Kommunledningen stödde hennes beslut.

– Vi har samtalat med henne och kommit fram till att gå skilda vägar eftersom förtroendet mellan oss är skadat. Förhandlingar pågår mellan våra respektive ombud, säger Lars-Göran Ritmer (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Stark kritik

Facken och oppositionen kritiserade kommunledningens agerande. Sex fackförbund krävde en utredning och i början av oktober krävde 32 kommunala chefer att Lena Mårtensson Stenudd skulle sägas upp eftersom man saknade förtroende för henne.

Kommunen tillsatte två utredningar – en om konferensen och en om huruvida det finns en toppstyrning och tystnadskultur i kommunhuset.

Lena Mårtensson Stenudd och Paul Eklund säger att de inte vill ge någon kommentar.

SVT Nyheter Skåne söker Jan Olof Sewring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.