Foto: SVT

SVT-programmet Opinion live: ”Vi borde ha sagt det, punkt.”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Staffanstorps moderata kommunalråd Christian Sonesson gått till attack mot att kommunen svartmålats i SVT-programmet Opinion Live svarar nu redaktören för programmet.
– Det blev fel och vi ber om ursäkt för det, säger producenten Eskil Lundgren.

Det var under förra veckans Opinion live som en nyanländ man berättade att han och hans familj fått bo sex månader på ett vandrarhem i Staffanstorps kommun som senare dömts ut som otjänligt att bo i. Publiken leddes att tro att det var Staffanstorps kommun som låtit familjen bo på boendet under ett halvårs tid.

Men Opinion Lives redaktion visste om att mannen och hans familj i själva verket hade blivit placerade på vandrarhemmet i Staffanstorp av Malmö kommun men sade inget om det i programmet.

Var en bra talesperson

Programmets producent Eskil Lundgren säger att mannen talade bra engelska och hade blivit en talesperson för de som bodde på vandrarhemmet. Det därför ville använda honom som exempel för att kunna ta ett större grepp kring frågan om hur svenska kommuner huserar nyanlända.

– Vi ville titta på Staffanstorp men också det stora perspektivet, säger Eskil Lundgren

Han medger att det var ett misstag att inte berätta att det var Malmö kommun som placerat mannen och hans familj på boendet.

– Det är olyckligt och vi borde ha sagt det. Vi har erbjudit oss att rätta den uppgiften. Det blev fel och vi ber om ursäkt för det. Vi borde ha sagt det, punkt, säger han.

Kan du förstå kritiken från Christian Sonesson om att SVT är vänstervinklat och svartmålar en moderatledd kommun?

– Jag förstår hans reaktion utifrån att han är politiker. Jag tar starkt avstånd från att vi på något sätt skulle ha en politisk agenda eller vridning. Jag förstår att människor tycker att det ibland men det stämmer inte. Vi tar ingen politisk hänsyn. Vi får ibland kritik från höger och ibland från vänster. Vi verkar mitt i debatten, säger Eskil Lundgren.

Även Staffanstorps kommun har placerat nyanlända på vandrarhemmet men enligt Christian Sonesson kom de första dit den 22 november 2017 och kommunen har i dagsläget ingen placerad där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer